Hároméves gyereknél diagnosztizáltak felnőttkori cukorbetegséget

Insulin injection inzulin injekció cukorbeteg cukorbetegség
MODEL RELEASED. Insulin injection. Woman self- administering insulin with a hypodermic syringe. Due to their daily dependence on insulin, it is necessary for sufferers of diabetes to self- administer the drug. Non-diabetics produce the hormone insulin naturally.
Vágólapra másolva!
Hároméves kislánynál diagnosztizáltak 2-es típusú, azaz jellemzően felnőttkorban jelentkező cukorbetegséget az Egyesült Államokban. A szakemberek szerint az eset újabb aggodalmakat vet fel a gyermekkori táplálkozással kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A kislány 35 kilogramm volt, amikor megállapították nála a betegséget, amelynek kialakulásában - vélik a szakemberek - jelentős szerepet játszhatott az egészségtelen étrend és a mozgásszegény életmód. A BBC hírportál arról tudósított, hogy az esetet a diabétesz-kutatók európai szervezetének (EASD) éves találkozóján ismertetik.

A gyerekeknél az 1-es típus a gyakori

Nagy-Britanniában a diabéteszes gyerekek mindössze 2 százaléka tartozik a betegség 2-es típusába és a legfiatalabb regisztrált páciensek 5 és 9 éves kor közöttiek. A cukorbajos gyerekek többségénél a betegség 1-es típusát diagnosztizálják: ez nincs összefüggésben az életmóddal, hanem az okozza, hogy az immunrendszer a vércukorszintet szabályozó bétasejtek ellen fordul és elpusztítja azokat.

A 2-es típusú cukorbetegséggel élők száma világszerte növekszik, részben az elhízás terjedése miatt.

Az eddig regisztrált legfiatalabb páciens lehet

A Texasi Egyetem egészségtudományi központjában dolgozó Michael Yafi egyike volt az első specialistáknak, akik megvizsgálták a hároméves kislányt. A szakember szerint a 2-es típusú cukorbetegség könnyen rejtve maradhat a kisgyerekeknél, mert feltételezik, hogy ők túlságosan fiatalok a betegség ezen típusának jelentkezéséhez.

A 2-es típusú cukorbetegséggel élők száma világszerte növekszik (illusztráció) Forrás: Science Photo Library/Ian Hooton

- közölte a szakember. Yafi szerint a betegség korai felismerése, az életmódváltás és néhány esetben a gyógyszeres kezelés javíthatja a gyermekek esélyeit az egészségük megőrzésére és néha az állapot visszafordítására is.

Az életmódváltás segített

Mindössze hat hónappal a betegség diagnosztizálása után a kislánynak már nem volt szüksége gyógyszeres kezelésre, vércukorszintje visszaállt a normálisra és mostanra majdnem kilenc kilogrammot fogyott, hála a kezelésnek, a megváltozott étrendnek és a több testmozgásnak.

"A súlyvesztést követően a kislány vércukorszintje visszaállt a normálisra, ez pedig azt mutatja, hogy

állapota az elhízásával állt összefüggésben,

valamint hogy az életmód megváltoztatásával csökkenthető a kockázat" - húzta alá Justin Warner, a brit Királyi Gyermekgyógyászati és Gyermek-egészségügyi Kollégium (RCPCH) munkatársa.