Jó hír az asztmásoknak: felfedezték a betegség kulcsmolekuláját

asztma, inhalátor
Az asztmások talán a közeljövőben búcsút mondhatnak az inhalátoroknak
Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben egyre gyakoribbak az allergiás megbetegedések, különösen az ipari országokban. A szénanátha mellett jelenleg az allergiás asztmát tekintik az egyik legelterjedtebb ilyen betegségnek. Német kutatók most felfedeztek egy olyan fehérjét, amely kritikus szerepet játszik az allergiás légúti gyulladás kialakulásában. A felfedezés lehetővé teszi új terápiák kidolgozását.
Vágólapra másolva!

Világszerte több mint 300 millió asztmabeteg él. Csupán Németországban a gyerekek 10-15 százaléka szenved allergiás asztmától, amelyet gyakran rontanak a környezeti szennyező anyagok. Magyarországon 8-10 százalékra becsülik az asztma előfordulási gyakoriságát.

Csak a tünetek enyhíthetők

A napjainkban rendelkezésre álló gyógyszerekkel a tünetek hatékonyan enyhíthetők, de a betegség nem gyógyítható. Még mindig nem tisztázott annak pontos oka, hogy miért szenvednek egyesek allergiás asztmától, de a német kutatók munkája nagy lépést jelenthet ebbe az irányba.

Egy fészkes virágzatú növény pollenszemei Forrás: Maurizio De Angelis/Wellcome Images

Tobias Polte és munkatársai (Helmholtz Környezetkutatási Központ, UFZ) a Lipcsei Egyetemen Jan Simon vezetésével dolgozó kutatócsoporttal közösen felfedeztek egy olyan molekulát, amely jelentős szerepet játszik az allergiás légúti gyulladás kialakulásában. A kutatásról a Nature Communications szaklap számolt be.

Fontos fehérje

A syndecan-4 nevű fehérje az antigénbemutató sejtek (APC) sejtmembránjában található.

Ezek olyan immunsejtek, amelyek a külső eredetű anyagokat (antigéneket) észlelik. Bekebelezik ezeket, majd a legközelebbi nyirokcsomóba vándorolnak, ahol bemutatják őket más immunsejteknek, nevezetesen a T-sejteknek.

Ily módon immunreakciót váltanak ki, amely az adott antigénre – például egy pollen allergénre – való érzékenyítéshez (szenzitizáció) vezet. Az ezzel a pollen allergénnel való újbóli találkozás vezet azután az allergiás asztma tüneteinek kialakulásához.

Az asztmások talán a közeljövőben búcsút mondhatnak az inhalátoroknak Forrás: BSIP/Alice S.

„Tanulmányunkban képesek voltunk kimutatni, hogy a syndecan-4 létfontosságú szerepet játszik az APC-vándorlásban” – mondta Polte. „Amikor nincs jelen a syndecan-4, az APC-k nem találják meg az utat a T-sejtekhez, és ebből következően nem tudják aktiválni azokat. Ennek következtében nem játszódhat le immunreakció és a szenzitizáció egy adott antigénre.”

Új terápiás célpont

A Lipcsei Egyetemen végzett vizsgálatok kimutatták, hogy

a syndecan-4 központi szerepet játszik az allergiás asztma gyulladásos folyamataiban.

Egerekben enyhültek az allergiás asztma tünetei, amikor syndecan-4 elleni antitesteket adtak az állatoknak.

„Úgy tűnik, a syndecan-4 jó kiindulási alap lehet új terápiák kifejlesztéséhez” – mondta Polte.