Vértesztet fejlesztenek ki az Alzheimer-kórra

Alzheimer
Vágólapra másolva!
A korai észlelés új lehetőségeket nyit meg a betegség kifejlődésének lassítására, esetleg megállítására.
Vágólapra másolva!

Az egyesült államokbeli Rowan Oszteopátiás Orvosi Egyetem kutatói már közel járnak ahhoz, hogy olyan vértesztet dolgozzanak ki, amellyel pontosan észlelni lehet az Alzheimer-kór jelenlétét. Ez lehetőséget nyújt az orvosok számára, hogy a legkorábbi, leginkább kezelhető szakaszban beavatkozhassanak a betegség kialakulásába.

A legújabb eredmények Robert Nagele mutatta be az orlandói OMED 15 konferencián. Dr. Nagele munkája

az antitestek felhasználásán alapul.

Ezeket mint vér alapú biomarkereket rengeteg betegség esetén lehet pontosan detektálni, és pontosan mutatják, milyen előrehaladott egy adott kór.

Alzheimer-kór Forrás: Thinkstock

Fontos lenne a korai észlelés

Azzal, hogy ha az Alzheimer-kórt jóval a betegség tüneteinek megjelenése előtt észlelni lehetne ezekkel a biomarkerekkel, jelentős előrelépést lehetne tenni, mert akár

az életmód megváltoztatásával is lassítani lehetne a betegség kialakulását.

Noha az Alzheimer-kór oka egyelőre ismeretlen, az egyértelmű, hogy az egészséges vér-agy gát megléte kritikus a megelőzésben. A diabétesz, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a stroke és a túlsúlyosság fenyegeti az érrendszer egészségét.

Ereszteni kezdenek az erek

Ahogy az agyi erek meggyengülnek vagy törékennyé válnak a kor előrehaladtával, kezdnek ereszteni, és ez lehetővé teszi, hogy a plazma alkotórészei, többek közt az úgynevezett agyreaktív antitestek bekerüljenek az agyba. Ott az antitestek hozzákapcsolódhatnak az idegsejtekhez, és

felgyorsítják a béta-amiloid lerakódását, ami az Alzheimer-kór patológiájának alapvető jellemzője.

A dr. Nagele és munkatársai által kifejlesztett vérteszt a remények szerint más betegségek – így a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, a mellrák – észleléséhez is használható lesz.