Vágólapra másolva!
Drámai kisfilmekkel hívja fel a figyelmet a dohányzás hatásaira a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet. A kamera elé álló magyar férfiak és nők sorsa intő jel mindannyiunk számára, hiszen úgy tűnik, a puszta számok – például hogy évente 20 ezer magyar hal meg dohányzás következtében – már nem érik el az ingerküszöbünket.
Vágólapra másolva!

A számokra, statisztikákra úgy tekintünk, hogy azok tőlünk távol álló valamik: minket biztosan nem érintenek, mert mi a halálozási statisztikákba úgysem tartozhatunk bele. Ahogy az egyik filmben el is hangzik: „sokáig azt hittem, én kivétel vagyok”. Ezzel a tagadással menekülünk a döntésünkkel járó felelősség és a lehetséges következmények elől.

Tényleg, meddig?

21 percenként meghal valaki Magyarországon a dohányzás következtében, évente húszezer embert veszítünk el így. Távozik valaki, akit szerettünk, akire a gyermekének, unokájának még szüksége lenne. Aki még élhetne, ha egyszer régen nem gyújtott volna rá, hogy aztán a cigaretta egyre nagyobb helyet követeljen az életében.

A dohányzás vezető halálok Magyarországon Forrás: Thinkstock

„Ezért választottuk a kisfilmek szlogenjének a Te meddig akarsz élni? mondatot.

A dohányzás esetében ugyanis az ösztönző, pozitív kampányok nem olyan eredményesek,

itt a sokkolás, amivel hatni lehet” – mondta az Origónak Gui Angéla, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának vezetője. Épp ezért a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet három egyperces filmben indít kampányt a dohányzás megelőzése és a leszokás segítése érdekében.

Kampány valódi szereplőkkel

A társadalmi célú reklámokban nem színészek láthatók, hanem civilek, „igazi emberek”.

Olyanok, akik erős dohányosok voltak, és saját példájukon keresztül mutatják be a dohányzás következményeit.

Éva a forgatás napján tudta meg, hogy a tüdejében maradt daganatok rosszindulatúak. És mindezek ellenére nem mondta le a forgatást, sőt úgy fogalmazott, hogy ha egy ember leteszi a cigit a kisfilm láttán, akkor már megérte, ezért rendkívül hálásak vagyunk.

A dohányzás rabságából nem lehetetlen kiszabadulni Forrás: Thinkstock

Mindannyiuknak nagyon nehéz döntés lehetett kiállni a nagyvilág elé, és azt mondani: én tönkretettem az életemet – mondja el a forgatás körülményeit Gui Angéla, aki nem győz köszönetet mondani a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikának, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetnek és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek, hogy segítettek a kisfilmben szereplő megfelelő érintettek megtalálásában.

Mitől (nem) félünk?

Egy dohányosnak 3-szor nagyobb a halálozási kockázata, mint egy nem dohányzónak. Nem elég meghökkentő? Folytassuk!

Magyarország a férfiak esetében a világon az első, a nők esetében pedig a harmadik helyen álló halálok a cigaretta,

ha a tüdőrák okozta halálozási statisztikákat nézzük. Január közepén látott napvilágot az Innsbrucki Orvosi Egyetem kutatóinak 20 évet felölelő kutatása, amelyből kiderült, hogy a tüdőrákos megbetegedések körülbelül 90 százaléka hozható összefüggésbe a dohányzással.

Sokan, ha komolyan szembesülnének a dohányzás okozta súlyos kockázatokkal, azonnal letennék a cigarettát Forrás: Thinkstock

Ez óriási szám. Azok között a férfiak között, akik rendszeresen 20 szál cigarettát szívtak el naponta, 22-szeres volt a tüdőrák okozta halálozás kockázata a soha nem dohányzókkal szemben.

Azoknál, akik 41 cigarettánál is többet szívtak el naponta, ez a kockázat már 45-szörösre emelkedett.

És a dohányzás abbahagyását követően a tüdőrák kockázata nem azonnal kezd csökkenni: az abbahagyást követően öt év alatt feleződik a kockázat, és mintegy tizenöt év elteltével közelíti majd meg a soha nem dohányzókét.

Napi 20 szál cigaretta elszívása huszonkétszer nagyobb valószínűséggel okozhat tüdőrákot egy nem dohányzóhoz képest Forrás: MTI/Nav

Egyszóval a tüdőrák a legnagyobb kockázat a dohányosok között. Az a tüdőrák, melynek korai stádiumban nincsenek jellegzetes tünetei, csak amikor már nagy a baj.

De a tüdőrákon kívül még más daganatos betegségekhez is vezet a dohányzás:

a következő leggyakoribbak a fej-nyaki daganatok, melyek közé soroljuk a szájüreg, a szájgarat, az algarat és a gége nyálkahártyájából kiinduló laphámdaganatokat is.

És minden más is

A dohányzás sok káros egyéb hatása mellett:

  • a bőr idő előtti ráncosodását okozza,
  • fogak elvesztéséhez vezethet,
  • vakságot okozhat,
  • súlyosbítja az asztmás tüneteket,
  • agyvérzést, szívinfarktust okozhat,
  • szájüregi, gége-, nyelőcső-, tüdőrákot okoz, közrejátszik a húgyhólyag-, vese-, hasnyálmirigy-, méhnyakrák kialakulásához,
  • impotenciát, merevedési zavart okozhat,
    • a magzat egészségkárosodásához, koraszüléshez vezethet, növeli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát,
  • gyomorfekélyt okozhat,
  • lábamputációhoz vezethet.

A dohányzás okozza az aktív korú lakosság körében a legnagyobb gazdasági veszteséget: 964 milliárd forintot, ami megfelel a 2010-es GDP 3,6%-ának.

Másokat is beteggé tesz a füst

Egy új amerikai vizsgálat szerint a passzív dohányzás, azaz más dohányfüstjének beszívása felnőtteknél körülbelül 30 százalékkal növeli a stroke kockázatát. Kanadai kutatók pedig nemrég azt az összefüggést mutatták ki, hogy

a dohányzó szülők tinédzser gyermekei között több a túlsúlyos.

Mindegy, hogy a terhesség alatt vagy kisgyermekkorban szívták be mások cigarettafüstjét, a passzív dohányzás károsította a fejlődésben lévő szervezetet.

A csecsemőkre és a kisgyermekekre fokozottan veszélyes a passzív dohányzás, a cigarettafüst belégzése Forrás: PhotoAlto/Anne-Sophie Bost

Kiderült, hogy különösen a növekedés szempontjából kiemelten fontos 10. életévig tartó életszakaszban okoz a nikotin és a dohány helyrehozhatatlan károkat. Azt is tudják már régóta, hogy

a dohányzó háztartásokban felnövő gyerekeknél kétszer nagyobb a légúti betegségek kockázata,

több az asztmás. De megnő az agyhártyagyulladásos esetek és a bölcsőhalál esélye is a nemdohányzó szülők gyerekeihez képest.

Tiltás és segítségnyújtás

Magyarországon 2012. január 1-jétől a közforgalmú zárt légterű helyeken, közösségi terekben tilos a dohányzás.

A kijelölt helyek kivételével nem szabad dohányozni közforgalmú intézmény nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben,

közösségi közlekedési eszközön, munkahelyen, a gyalogosforgalom számára nyitva álló aluljárókban és egyéb, zárt légterű közforgalmú közlekedő, összekötő terekben, valamint közterületi játszótereken, továbbá a játszóterek külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül.

Egyre több helyről tiltják ki a cigarettafüstöt Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

2012. szeptember 1-jétől csak képekkel kombinált egészségvédő figyelmeztetésekkel ellátott dohánytermék gyártható, és 2013. január 1-jétől csak az ezekkel ellátott dohánytermék forgalmazható Magyarországon. 2013. július 1-jétől pedig a dohánytermékek értékesítése kizárólag olyan, ellenőrzött keretek között működő, más termékeket csak korlátozottan árusító szakboltokban engedélyezhető, amelyekben valóban csak 18 éven felüliek vásárolhatnak.

Van segítség?

2012 októberében európai uniós támogatásból alakult meg a Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben. A Módszertani Központ által elindított leszokástámogatási telefonos szolgáltatás keretében a 06-80-44-20-44-es, ingyenesen hívható telefonszámon képzett pszichológusok és orvosok adnak információt, nyújtanak tanácsadást a dohányzással, leszokással kapcsolatban feltett kérdésekre, valamint telefonon keresztül történő kb. két hónapig tartó leszokási programot tartanak.

Forrás: Thinkstock

Ezen kívül a dohányzás abbahagyásáról a http://www.leteszemacigit.hu oldalon is felvilágosítást kaphatnak az érdeklődők – ismerteti a leszokáshoz való segítségnyújtás formáit Gui Angéla.

(A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta.)