Segítheti a sebgyógyulást a gyilkos parazita

parazita
Vágólapra másolva!
Sebgyógyító hatással bírhat egy rákot okozó féregparazita, amely évente több tízezer ember halálát okozza - állapították meg ausztrál kutatók.
Vágólapra másolva!

Az észak-queenslandi James Cook Egyetem (JCU) kutatói szerint az apró kínai májmétely (Clonorchis sinensis) által kiválasztott növekedési faktor segíti a sebgyógyulást és a vérerek képződését. A dolog hátulütője, hogy a parazita jelenléte a májrák kialakulásának fokozottabb kockázatával jár együtt.

parazita Forrás: Wikimedia Commons

A bizonyos délkelet-ázsiai halfajok nyers fogyasztásával a szervezetbe kerülő féregparazita évente 26 ezer ember halálát okozza. Michael Smout, a JCU kutatója szerint a felfedezés segíthet az olyan krónikus sebek gyógyításának a felgyorsításában, mint a diabéteszes fekély, továbbá hozzájárulhat a féreg okozta rákbetegség elleni vakcina kifejlesztéséhez. A szakember szerint a parazita évtizedeken át képes élni a gazdatestben a rák kialakulása előtt, egészségesen hagyva a gazdatestet, miközben felfalja annak sejtjeit.

Egy vakcina vagy gyógyító ágens kifejlesztésére azonban még éveket kell várni, hiszen a kutatóknak előbb pontosan fel kell térképezniük a féreg sebgyógyító képességét.