Romló immunrendszerre utalhat a szaglás gyengülése

szaglás, illatok, érzelmek, illat, orr, szagol
Vágólapra másolva!
Az immunrendszer egészségéről árulkodhat a szaglóképesség, legalábbis ezt támasztják alá egy újabb tanulmány egérkísérletei.
Vágólapra másolva!

Az immunrendszer és szaglórendszer közötti kapcsolat feltételezése nem új keletű. Egy tavalyi tanulmány például azt találta, hogy jelentősen megnő az öt éven belüli elhalálozás valószínűsége azoknál az idősebb embereknél, akik kezdik elveszteni a szaglóérzéküket.

A területtel kapcsolatos kutatásokat ezúttal a londoni Mária Királyné Egyetem kutatói fűzték tovább. Fulvio D’Acquisto és munkatársai olyan egereket vizsgáltak, amiknél hiányzott egy úgynevezett rekombinációt aktiváló gén (recombination activating gene; RAG). Az említett génnek kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy az immunsejtek normálisan fejlődjenek. Hiányában az egerek immunrendszere nem működik megfelelően, ráadásul olyan más gének sem fejeződnek ki rendesen (azaz a bennük lévő információ nem megfelelően fordítódik át fehérjébe), amiknek a szaglórendszer működésében lenne szerepük.

Ez felkeltette D’Acquisto figyelmét, ugyanis bizonyos autoimmun betegségeknél a páciensek elvesztik szaglóérzéküket.

Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A kutatás

A kutatócsoport azt mérte, hogy az egerek mennyi idő alatt találtak rá a ketreceikben elrejtett csokoládés sütikre.

A RAG-hiányos egereknek ötször több időbe telt rálelni a rejtett falatokra, mint egészséges társaiknak.

Ezen kívül nem reagáltak a mandula vagy a banán illatára sem, pedig ezeket az étkeket a rágcsálók általában vonzónak találják - más egerek szagát viszont még érzékelni tudták. Amikor a kutatók jobban a dolgok mélyére ástak, kiderült, hogy jól kimutatható fizikai változások történtek a génhiányos állatok szaglószerveinek szöveteiben.

D’Acquisto szerint a szaglósejtek túlélése néhány immunsejtek által kibocsátott faktoron múlhat, ennek pedig evolúciós háttere lehet „Ha gond van az immunrendszeremmel, akkor logikus, hogy kerülöm a veszélyes helyzeteket” – vélekedett a kutató. „A szaglás elvesztése helyben maradásra ösztönözhet” – tette hozzá.

Forrás: AFP/Carl de Souza

Van még azért bőven mit kutatni

Persze elképzelhető, hogy a kapcsolat csak közvetett. „Lehet, hogy az immunrendszer rossz működése és a romló szaglóképesség a testben élő mikroorganizmusok alkotta ökológiai rendszerre (mikrobiom) vezethető vissza, melynek összetétele a genetikai változások következtében hátrányosan módosulhat – vetette fel Daniel Davis, a Manchesteri Egyetem immunológusa. A szakember arra is rámutatott, hogy a laboratóriumi körülmények torzíthatták az állatok viselkedését, ezzel pedig a kutatás eredményeit is.

A konklúzió tehát az, ami ilyen esetekben általában lenni szokott: tovább kell folytatni a vizsgálatokat. Mindezek ellenére Davis fontosnak tartja az új tanulmány megállapításait, különösen, ha figyelembe vesszük az immunrendszer és a szaglás kapcsolatát boncolgató kutatások egyre bővülő számát. A legújabb publikáció a Frontiers in Neuroscience szaklapban jelent meg.