A rák elleni harcban nem kis ország Magyarország

rák diagnosztika labor
Vágólapra másolva!
A gyógyszeripar legmagasabb csúcsairól megtérve hitet tesz a magyar tudományos innováció ereje mellett: interjú a francia üzletemberrel, aki a Sanofi óriáscég alelnöki posztjáról érkezett hozzánk egy új rákdiagnosztikai vállalkozás hívására.
Vágólapra másolva!

A gigacég éléről Magyarországot választotta

Frédéric Ollier szerint a magyar tudományos újítóerő a világon bárhol megállja a helyét – márpedig az ő véleményére érdemes odafigyelni, mert nem akármilyen tapasztalat áll a háta mögött.

Országunk iránti vonzalmát nem pusztán szavakkal fejezi ki: ahelyett, hogy a Sanofi gyógyszeripari gigacég alelnöki székéből visszavonulva valahol a francia riviérán töltené megérdemelt pihenését, karrierjét egy magyar rákdiagnosztikai és bioinformatikai start-up vállalkozás vezérigazgatói posztjával kívánja megkoronázni.

Nyugállományról tehát szó sincs: az 1983 óta pályán lévő üzletember épp olyan aktív, mint bármikor ezelőtt, és új pozíciójától mindeddig beváltatlan álmai megvalósulását reméli. Az Origo.hu munkatársa karrierjének e legújabb állomásáról, döntésének okairól kérdezte.

(Illusztráció) Forrás: AFP/Philippe Huguen

Elöljáróban fontos hozzátenni, hogy Ollier úr kapcsolata hazánkkal komoly múltra tekint vissza. 1981-ben, Lyonban szerzett üzleti és jogi diplomáival először a bankszektorban helyezkedett el, de már 1989-ben a Sanofi farmakológiai óriásvállalathoz szerződött, ahol eleinte finanszírozással és befektetői kapcsolatokkal foglalkozott, ám hamar megtalálták a nagyobb léptékű kihívások.

Sok egyéb között kiemelkedő szerepet vállalt a Sanofi és a nagy múltú hollandiai gyógyszergyár, az Organon közötti szövetség megkötésében, majd a Sanofi hollandiai gyártóbázisának kiépítésében. Magyarországi feladata a holland küldetés befejeztével, 2004-ben kezdődött, amikor a Sanofi leányválallata, a Chinoin gyógyszergyárat 1991 óta birtokló Sanofi-Aventis az összesen mintegy 2600 embert foglalkoztató Sanofi-Aventis / Chinoin konglomerátum élére a nemzetközi fúziók terén már akkor jelentős tapasztalattal rendelkező francia üzletembert nevezte ki.

Elsőrangú kutatói elmékkel bővelkedik ez az ország

Ollier összesen hat évet töltött elnök-vezérigazgatóként a francia-magyar vállalat élén. Ezen időszakban a cég 1 milliárd eurót elérő értékesítésével a 20. legnagyobb hazai vállalkozássá nőtte ki magát, és a Chinoin újpesti telephelyén virágzott a kutató-fejlesztő tevékenység.

Kiemelkedő eredményeinek elismeréséül Ollier-t a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége alelnökének választotta, a gazdasági tárca pedig 2007-ben a Magyar Gazdaságért díjjal tüntette ki. 2010-ben aztán magasabb hívásnak engedve elhagyta az országot: immár a Sanofi anyacég alelnökeként a Sanofi-Aventis és a Merck állatorvosi divízióit egyesítő Merial globális stratégiai fejlesztését vette a kezébe.

(Illusztráció) Forrás: Thinkstock

E minőségében sok milliárd dolláros felvásárlásokat és licencszerződéseket hozott tető alá, és négy kontinensen zajló üzleti tevékenységet hangolt össze. Ilyen közvetlen előzmények után első látásra kissé meglepő lehet, hogy a legmagasabb köröket megjárt üzletember visszatért Magyarországra, méghozzá nem is egy multinacionális gigavállalat, hanem egy épp bontakozóban lévő onkológiai diagnosztikai vállalkozás, az Oncompass Medicine megkeresésére válaszolva.

„Az Oncompasshoz való csatlakozásomat alapvetően két indok vezérelte” – fog a magyarázatba Ollier. – „Az első, hogy a korábban itt töltött hat évem alatt személyesen meggyőződhettem afelől, mennyire elsőrangú kutatói elmékkel büszkélkedhetik ez az ország, és mennyire élen jár az innovatív gondolkodás terén.

Az Oncompass alapítója, Peták István, akit régről, üzleti körökből ismert magyar kollégáim ajánlottak a figyelmembe, a szememben az egyik született megtestesítője ennek a tudományos innovatív tehetségnek. A másik ok, amiért örömmel vállaltam el ezt a feladatot, az az, hogy a cég küldetése gyökeresen különbözik a nagy farma világában uralkodó szemlélettől.

(Illusztráció) Forrás: Cultura Creative/Jonathan Pow

A gyógyszeripar sok milliárd eurót pumpál kockázatos fejlesztésekbe, aztán megpróbálja a megfelelő betegeket összehalászni a termékeihez.

Az Oncompassnál mint személyre szabott rákgyógyászati cégnél azonban épp fordított a gondolkodás:

az egyedi beteg, az egyes daganat genetikai adottságait teszik meg kiindulópontnak, és ehhez keresik meg azt a lehető legmegfelelőbb gyógyszert,

amely a piacon vagy klinikai kísérletekben már elérhető. A gyógyszercégnek van egy gyógyszere, és ahhoz keresi a beteget; nekünk viszont van egy betegünk, és neki keressük a legjobb gyógyszert.”

Paradigmaváltás a rákgyógyászatban

Ollier meglátása szerint a precíziós gyógyászat, a betegközpontú terápia-tervezés paradigmaváltást hoz az onkológiába, mert általa a beteg és daganatának a genomikai profilja kerül a középpontba.

Ezt a paradigmaváltást elsősorban az teszi szükségessé, hogy a rákos betegek mintegy felében olyan ritka génhibák okozzák a kóros sejtszaporulatot, amelyek ellen a molekuláris célpont azonosítása nélkül, vaktában vagdalkozva nem lehetne hatékonyan küzdeni. S mivel a sikeres szív- és érrendszeri kockázatmegelőző programok révén a fejlett világban immár a rák lépett a halálozási lista élére, ma egyre nagyobb az esélyünk arra, hogy életünk során előbb-utóbb elérnek minket a daganatos betegségek.

(Illusztráció) Forrás: Cultura Creative/Jonathan Pow

Az Oncompass Medicine innovatív ereje Ollier elmondása alapján egy általuk fejlesztett, nagyrészt bioinformatikán nyugvó szolgáltatásban rejlik, amelyet a cég Oncompass Kalkulátornak nevezett el. A Kalkulátor az interneten elérhető irodalmi adatokat, valamint a cég és társult orvosok klinikai tapasztalatait integrálva kapcsolatot keres egy adott beteg daganatának genetikai jellemzői és a világon ma elérhető összes célzott rákterápiás szer között.

A korábban felhalmozott elméleti és gyakorlati ismeretek felhasználásával felállít egy listát azokról a szerekről, amelyek a konkrét daganattípus és genetikai profil esetében hatékonyak lehetnek, és a szereket a várható hatékonyság valószínűsége szerint rangsorolja.

(Illusztráció) Forrás: Phanie/Imm-Garo

„Ahogy a Kalkulátort fejlesztjük, a cégünket egyre inkább a komputációs biológia hajtja előre, és pontosan ez az a két terület – az információtechnológia és az élettudományi kutatás –, ahol a magyar agy nagyon előkelő helyet foglal el a világban” – indokolta még egyszer Ollier, miért is volt kézenfekvő számára, hogy a globális farma világa után éppen hozzánk térjen vissza. – „Nemrég beszélgettem a Műegyetem rektorával, aki örömét fejezte ki afelett, hogy a cégünk segít a magyar intellektust itthon tartani, és engem is megelégedéssel tölt el, hogy kiváló hazai programozók, fejlesztők és komputációs biológusok számára tudunk munkalehetőséget biztosítani.”

Rövidebb út a beteg és a gyógytermék között

Ollier-t azonban nemcsak a magyar szellemi elit helyben tartása, hanem saját régi vágyainak beteljesítése is motiválja.

„Úgy érzem, olyan helyet találtam, ahol a magas szinten művelt tudomány összekapcsolódik a betegek gyógyítása iránti szenvedéllyel.

A Kalkulátor révén a világ minden részéről gyűjtjük a tapasztalatokat, így a ritka génhibákkal rendelkező páciensekről is egyre nagyobb számban nyerünk információt.

És ha elegendő olyan beteget össze tudunk gyűjteni, akik ugyanazzal a ritka mutációval rendelkeznek, a gyógyszeripart is könnyebben meg tudjuk győzni, hogy szenteljen nekik külön klinikai vizsgálatot.

(illusztráció) Forrás: Phanie/Garo

A klinikai vizsgálatokhoz hagyományosan rengeteg pénz és nagy számú páciens kell. De ha pontosan kiválogatott betegeket irányítunk a vizsgálatba, kevesebb befektetés és jóval kisebb számú beteganyag is elegendő lehet. Így rövidebbre tudjuk zárni az utat a beteg és a gyógytermék között” – sorolja a Kalkulátor nyújtotta előnyöket Ollier. – „A terméket májusban mutattuk be az Egyesült Államokban a legnagyobb amerikai onkológiai szervezet, az ASCO konferenciáján, októberben pedig az európai közönséggel ismertettük meg a bécsi ECCO találkozón. Mindkét alkalommal nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk.

Október óta az USA-ban a Szilícium-völgyből külön erre szerződtetett alkalmazottunk veti be egészségügyi kapcsolatait és információtechnológiai jártasságát a Kalkulátor hírének terjesztése érdekében. Amerika azért fontos terület a számunkra, mert hatalmas ország, és ha ritka betegeket, ritka génhibákat keresünk, a nagy merítés rengeteget számít.

(illusztráció) Forrás: BSIP/Amelie-Benoist

Az USA további előnye, hogy daganatos betegeikben rutinszerűen több száz gént végigvizsgálnak, ezért a ritka mutációkat is jó eséllyel azonosítják. De a gyönyörű az egészben a teljes globalitás: az Oncompass-on keresztül az Amerikában, vagy a világon bárhol gyűjtött információból végső soron a magyar betegeknek is haszna származik.”