Ilyen egy autista élete: döbbenetes videó

autista
A köztünk élő "Esőemberek" nem vagy csak nagyon nehezen tudják feldolgozni a környezeti ingereket
Vágólapra másolva!
A brit Nemzeti Autista Társaság egyperces videóban mutatja be, milyen nehéz lehet egy autista embernek megbirkóznia a külvilágból érkező őt bombázó ingerekkel. 
Vágólapra másolva!

Az emberek zöme olyan állapotnak tartja az autizmus spektrumzavart, amely befolyásolja a kommunikációt és a társas interakció, kapcsolatokatt. De sok autista érzékeny a szenzoros (hallás, látás stb.) ingerekre, illetve gondjai vannak ezeknek az ingereknek az összehangolásával.

Zavar az információfeldolgozásban

Agyunk dolgozza fel az összes információt, amit kapunk, és segít nekünk rendszerezni, fontossági sorrendbe rakni és megérteni ezt. Ez után gondolatokkal, érzelmekkel, mozdulatokkal és viselkedéssel, illetve ezek kombinációjával válaszolunk.

A köztünk élő "Esőemberek" nem vagy csak nagyon nehezen tudják feldolgozni a környezeti ingereket Forrás: Panandscam

Az emberek zöme automatikusan dolgozza fel a szenzoros információt anélkül, hogy túl sokat gondolkodna ezen. Azok az autizmus spektrumzavarral élő emberek, akiknek szenzoros érzékenység társul az állapotukhoz, nem tudják feldolgozni vagy rendszerezni az érzékszerveikből beérkező információt.

Elviselhetetlenül erős ingerek

Egyesek számára a látvány, a hangok és a szagok felerősödnek, ez az úgynevezett hiperszenzitivitás (túlérzékenység).

Az ilyen embereknek eltorzulhat a látásuk, mintha ide-oda ugrálnának a tárgyak és az éles fények.

A zajok felerősödhetnek, torzulhatnak és tompulhatnak, és nehezükre eshet a koncentráció, mivel nem tudják kizárni a háttérzajokat. A környezethez való alkalmazkodás nehézségeit mutatja be az alábbi elgondolkodtató videó.

Számukra az érintés fájdalmas és kellemetlen lehet, és csak bizonyos fajta ruházatot szerethetnek. Ehhez hasonlóan egyes ízek és szagok is túl erősek és intenzívek lehetnek.

Csökkent érzékenység: a másik véglet

Más autizmus spektrumzavarral élő embereknél az előbbiekkel ellentétben csökken az érzékek érzékenysége (ez az úgynevezett hiposzenzitivitás).

Az ilyen emberek számára nehézséget okoz a hangok meghallása,

ezért például csapkodják az ajtókat vagy dobálják a tárgyakat.

Autista gyerek hajvágása. Az autisták különleges odafigyelést és bánásmódot igényelnek Forrás: Facebook/James Williams

Az is előfordulhat, hogy rendkívül erősen ölelik át az embereket, mert számukra sokkal több nyomás szükséges ahhoz, hogy érzékeljék a tapintást, ezen kívül szeretik a fűszeres ételeket és az erős szagokat.

Az érzékeik összehangolási problémája miatt az ilyen emberek stresszesekké és nyugtalanokká válnak,

és valószínűleg fizikai fájdalmat is éreznek, aminek következtében megváltozik a viselkedésük, írja a MailOnline a brit Nemzeti Autista Társaság (National Autistic Society) beszámolója alapján.

A szakemberek segíthetnek

Az ilyen gyerekek impulzívak lehetnek, figyelmük könnyen elkalandozik, és egyes gyerekeknek nehézséget okoz az új helyzetekhez való alkalmazkodás, ezért ilyenkor frusztrációval, agresszióval vagy visszahúzódással reagálnak.

Világtérképet rajzol emlékezetből az autista kisfiú. Bizonyos dolgokban a memóriájuk messze meghaladja az átlagot Forrás: Origo

Azonban az ilyen gyerekek állapotán is sokat javíthatnak a foglalkozásterapeuták. Ők akként változtathatják meg a környezetet, illetve olyan módosításokra tehetnek javaslatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az érzékelési nehézségekkel küzdő emberek annyira függetlenül élhessenek, amennyire csak lehetséges.

Chase Bailey, az autista szakács munka közben. Néhányuk különleges képességekkel rendelkezik Forrás: GE Appliances/Youtube

A beszéd- és zeneterapeuták valamint a logopédusok is sokat segíthetnek az ilyen emberek érzékelő rendszereinek fejlesztésében.

Mi az autizmus?

Olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, amely eltérő fejlődéshez vezet.

A napjainkban használt hivatalos kifejezés: autizmus spektrumzavar.

A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van. Az autista emberek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk.

Autista kislány a kutyájával játszik Forrás: MTI/Komka Péter

Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit.

Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is.

Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából, és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat.

Érzékenységük, vagy éppen bizonyos dolgokban való érzéketlenségük megnehezíti társas kapcsolataikat Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Gyakran előfordul, hogy egy autista ember olyannyira érzékeny a hangokra, hogy számára a nagyvárosi közlekedés elviselhetetlen. Előfordulhat az is, hogy bőre fokozottan reagál az érintésre,

ezért neki egy ölelés, vagy akár egy szimpla kézfogás is kellemetlen lehet.

Ugyanakkor vannak olyan autizmussal élők is, akik olyan ízeket is megéreznek, amiket mi nem, vagy olyan részletekre is felfigyelnek, amelyek fölött az átlagos szem elsiklik.

Az is jellemző lehet az autista emberre, hogy leplezetlenül mutatja ki érzelmeit Forrás: AFP/Joel Saget

Ha beszélget valakivel, megeshet, hogy túl közel hajol a másikhoz, vagy éppen nem néz a másik ember szemébe. Egy autista emberre az is jellemző lehet, hogy leplezetlenül kimutatja érzelmeit, vagy hogy őszintén megmondja a véleményét másokról.
(Forrás: Autisták Országos Szövetsége )