Hormonpótlás nélkül is kezelheti a menopauzát

klimax, klimaxoló nő, illusztráció
Vágólapra másolva!
Változókorban az ösztrogéntermelés leállása a közismert hőhullámokon túl a csontritkulás, a szív- és érrendszeri betegségek és a depresszió kockázatát is fokozza. Erős tünetek esetén csak a hormonpótlástól várható egyértelmű javulás, enyhébb tüneteken a mozgás és a fitoösztrogének is segíthetnek.
Vágólapra másolva!

Cikksorozatunk első részében a változókor okait és tüneteit vettük sorba. Ezen kívül ismertettük azokat a leggyakoribb betegségeket, amelyek gyakoriságát fokozza a menopauza miatt kialakuló hormonhiány. Most megvizsgáljuk, milyen módszerekkel és gyógyszerekkel lehet kezelni a menopauza tüneteit, illetve megelőzni a betegségeket.

Már egy kicsit egészségesebb és mozgásgazdagabb életmód is segíthet a tünetek enyhítésében Forrás: AFP

Csak a hormonpótlás jelent oki terápiát

A menopauza idején fokozatosan leáll a petefészek működése, és a nőknek számos betegség ellen védelmet nyújtó ösztrogén hormon termelése megszűnik. A hormonhiány következtében felgyorsul a csontritkulás, ennek következtében nő a csonttörések kockázata. Ugyancsak nő a szív- és érrendszeri betegségek valószínűsége is. A nemi hormonok termelésének csökkenését, majd leállását számos kellemetlen tünet (hőhullám, éjszakai izzadás, hüvelyszárazság, szorongás, depresszió, erős szívdobogás) is kíséri.

"E tünetek különféle gyógyhatású szerekkel, mozgással, táplálkozással is részben enyhíthetők, de csak a hormonpótlás jelent oki terápiát" – mondta az Origo egy korábbi cikkében dr. Magyar Zoltán szülész-nőgyógyász. "Korábban a szakma beleesett abba a hibába, hogy a hormonkezelésben az öröklét kulcsát látta, mára azonban megváltozott a szemlélet.

de akiknek erősek a tüneteik, azoknak az életében a hormonkezelés egyértelműen minőségi változást eredményez. Például 50 év felett minden negyedik nő gyorsult csontvesztő, az ő esetükben ezt a folyamatot a hormonpótlás jelentősen képes lassítani" - mondta a nőgyógyász.

A hormonpótló terápia akkor hatásos, ha már erősek a tünetek Forrás: Thinkstock

Jelenleg a külföldi szakirodalom is a hormonpótló terápiát tartja a leghatékonyabbnak. Ez a gyakorlatban ösztrogén- és általában progeszterontartalmú szerek szedését jelenti. A hőhullámok és az izzadás enyhítése mellett az ösztrogén segít megakadályozni a csontvesztést, és megőrizni a szív egészségét, ha az utolsó menstruációs periódus után öt éven belül megkezdik a szedését.

Eltúlzott a hormonterápiától való félelem

Sok nő (és egyes orvosok is) azért tart a hormonpótló kezeléstől, mert a 2000-es évek elején – nem mindig teljesen korrekt tanulmányok nyomán – elterjedt az hír, hogy a hormonpótlás növeli egyes ráktípusok kockázatát.

Azóta több nagyszabású placebokontrollos, randomizált vizsgálatot is végeztek sok ezer nő bevonásával, és kiderült, hogy az aggodalom eltúlzott volt. A két legnagyobb ilyen tanulmányt az amerikai népegészségügyi intézet végezte több intézmény bevonásával és Women’s Health Initiative (WHI – egészségügyi ajánlás nőknek) címen tette közzé.

A tanulmányokból kiderült, hogy egyes ráktípusok (elsősorban az emlőrák és a méhnyálkahártya-rák) kockázatát valóban növelik egyes hormonkezelések, de

olyan minimális mértékben, mely kockázat elhanyagolható a várható előnyökhöz képest.

Az eredményekből kiderült, hogy számszerűsítve 10 000 hormonpótló kezelést kapó nő közül évente 8-cal többen lesznek emlőrákosak azokhoz képest, akik nem szednek ilyen szereket.

Ezért az orvosok többsége ma biztonságosnak tartja a hormonpótló kezeléseket, és megfontolásra ajánlják a menopauza súlyosabb panaszainak enyhítésére.

A mozgás sokat segíthet a tünetek enyhítésében Forrás: --

A szájon át szedhető készítmények mellett léteznek úgynevezett vaginális ösztrogének is. Ezeket közvetlenül a hüvelyben kell alkalmazni kenőcs, tabletta vagy gyűrű formájában. E szerekből csak kis mennyiségű ösztrogén szabadul fel. A kezelés enyhíti a hüvelyszárazságot, a nemi érintkezéskor fellépő kellemetlen érzést és néhány húgyúti tünetet.

A fitoösztrogének és a mozgás is segíthet

A mozgás lassítja a csontritkulást, gátolja a csontok leépülését, a növényekben – főként a szójában és a lenben – található fitoösztrogének pedig az ösztrogénhez hasonló kémiai szerkezetük miatt ösztrogénszerű hatást gyakorolhatnak a szervezetre.

„A vény nélkül kapható, nem hormonális hatóanyagoknak óriási a piacuk, most nagy a divatjuk. E szerek az

olyan tünetek kezelésében, mint a hőhullámok vagy a hüvelyszárazság segíthetnek,

de összetett hatást nem szabad tőlük várni. A csontritkulás, a hőhullámok és az egyéb változó kori tünetek együttes megelőzésére csak a hormonok képesek” – mondta Magyar doktor a korábban említett cikkben. „Tény, hogy az antidepresszánsok a szorongások oldása mellett a hőhullámokat is csillapítják, ám nagy a hozzászokás kockázata. Összességében úgy vélem, hogy a változókori tünetek kezelésére antidepresszánst szedni veszélyesebb, mint semmit sem szedni.”

Az életmódváltás is hasznos lehet

Akik semmiképpen sem szeretnének hormontartalmú vagy más szereket szedni, azok is enyhíthetik a változókor tüneteit néhány szabály betartásával.

Érdemes különböző relaxációs technikákat is elsajátítani Forrás: Thinkstock

A hőhullámok csökkenthetők a réteges öltözködéssel, hideg víz ivásával vagy hűvös helyre húzódással. Célszerű tartózkodni bizonyos élelmiszerektől, amelyek hőhullámokat válthatnak ki. Ilyenek a forró italok, a koffein, a csípős fűszerek, az alkohol.

A hüvelyszárazságot különböző síkosító szerekkel lehet enyhíteni.

Igyekezni kell elég időt szánni az alvásra.

Napközben végezzünk tornagyakorlatokat, ne közvetlenül lefekvés előtt.

Érdemes elsajátítani valamilyen relaxációs technikát. A különböző légzőgyakorlatok, irányított képzelet, masszázs és progresszív izomlazítás segíthet a menopauza tüneteinek enyhítésében.

Végezzünk úgynevezett intimtorna-gyakorlatokat (Kegel-gyakorlatokat). Ezek enyhíthetik a vizelet-visszatartási problémákat.

Együnk kiegyensúlyozott étrendet. Fogyasszunk sokféle gyümölcsöt, zöldséget. Korlátozzuk a zsírok, olajok és a szénhidrátok bevitelét. Szükséges lehet a kalcium- és a D-vitamin-pótlás is.

Az egészséges étrend is szerepet játszhat abban, hogy jobban érezze magát a menopauzától szenvedő Forrás: Thinkstock

Ne dohányozzunk! A dohányzás nemcsak a szívbetegségek, a stroke, a csontritkulás, a rák és más egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát növeli, hanem fokozza a hőhullámokat is és korábbi menopauzához vezet.

Végül mozogjunk rendszeresen. Ha minden nap (vagy legtöbb nap) rendszeres fizikai tevékenységet vagy tornagyakorlatokat végzünk, az véd a szívbetegségek, a cukorbaj, a csontritkulás és az öregedéssel járó más kórképek ellen.