Árt az egészségnek, ha túl sok tragikus hírt olvasunk vagy nézünk

újság, hír
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy távol élünk valamilyen tragikus eseménytől, de valójában csak egy kattintásra történik tőlünk. Az internet és a televízió állandóan bombáz bennünket a közlekedési balesetekről, terrortámadásokról és más felkavaró eseményekről szóló híradásokkal. Ez pedig komolyan árthat nemcsak a lelki, de a fizikai egészségünknek is.
Vágólapra másolva!

„A kutatások kimutatták, hogy fizikai kapcsolat áll fenn a között, hogy mit gondolunk és a testrészek között, amelyeket agyunk irányít” – mondta Willa Decker pszichiátriai gondozási szakember.

„Az erőteljes negatív érzelmek képesek megváltoztatni a látásmódunkat, és hozzájárulnak a fejfájás, a magas vérnyomás kialakulásához, az emésztőrendszeri panaszokhoz, az immunrendszer gyöngüléséhez vagy más egészségügyi problémákhoz.”

Egyénenként eltérő hatás

Nem könnyű meghatározni egy adott személy rossz hírekkel kapcsolatos tűrőképességét, de mégis fontos lehet, mondta Decker, aki a texasi A&M Health Science Center College of Nursing docense.

– tette hozzá Decker az egyetem sajtóközleményében. „Ha azonban észrevesszük, hogy szaporábban ver a szívünk, ingerlékenyebbekké, túlérzékenyekké válunk, vagy egyszerűen csak kimerültnek érezzük magunkat, akkor lehetséges, hogy a rossz hírek negatív hatását tapasztaljuk meg, és talán ideje kicsit eltávolodnunk ezektől a dolgoktól.”

Forrás: "Coffee related (Free stock photo)" by trophygeek is licensed under Creative Commons Attribution 2.0.

A gyerekekre is figyelni kell

Noha úgy gondoljuk, hogy a hírek nézése felnőtt tevékenység, a gyerekeket is állandóan bombázzák a felkavaró címek, képek és történetek egy átlagos nap folyamán is.

„Talán a gyerekek nem is tudják kifejezni, mi zavarja őket, csak azt látjuk, hogy minden nyilvánvaló ok nélkül visszahúzódóvá vagy éppen agresszívvá válnak” – folytatta Decker.

„Tudjuk, hogy azok a gyerekek könnyebben birkóznak meg a nehezebb körülményekkel, akiknek a szülei aktívan részt vesznek az életükben” – mondta a szakember. „Ezért nagyon sokat számít, ha megbeszéljük a gyerekekkel, mi történt, gondoskodunk a jólétükről és példát mutatunk nekik a helyes válasz kialakítására.”

Forrás: Wikimedia Commons

Korlátozni kell a hírfogyasztást

Decker azt is elmondta, hogy a helyzettel való megbirkózás egyik legegyszerűbb eszköze, ha korlátozzuk a saját és a gyerekeink hírfogyasztását.

– mondta Decker. „Ha odafigyelünk, hogy eleget pihenjünk, megfelelően étkezzünk és tornázzunk, akkor sokat teszünk az általános jó közérzetünkért, és nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy csökkentsük a ránk zúduló csüggesztő híreknek való kitettségünket.”