Testük kitakarításával hosszabbították meg az egerek életét

szem
Kísérleti egér
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány kimutatta, hogy az egerek élettartamát meg lehet hosszabbítani, ha eltávolítják az osztódásra már nem képes elöregedett sejteket. Ezek felhalmozódása ugyanis időskori egészségügyi problémákhoz vezet.
Vágólapra másolva!

A kezelésnek köszönhetően az egerek nem csupán tovább éltek, de több időskorral jelentkező betegség (szív- és veseproblémák) kialakulása is későbbre tolódott.

Az elöregedett sejtek káros hatásai

A sejteket idővel rengeteg káros hatás éri, elöregednek és osztódásra képtelenné válnak. Az elméletek szerint ez a károsodott sejtek által használt biológiai „vészfék”, ami osztódás megakadályozásával gátolja a rák kialakulását.

– írták az amerikai kutatók sajtóközleményükben.

Kísérleti egér (illusztráció) Forrás: Science Photo Library/National Cancer Institute

Amikor még fiatalok vagyunk, immunrendszerünk likvidálja az elhasználódott sejteket, ám ahogy öregszünk, a „takarítófunkció” romlik, és a károsodott sejtek felhalmozódnak. Ez többek között szívproblémákhoz, Alzheimer-kórhoz és rákhoz vezet.

Kitolódott az élettartam

Az elöregedett sejtek egyik jellegzetessége, hogy egy fehérjemolekulát, p16-ot állítanak elő. Ez egy címkének is tekinthető, jelzi, hogy a sejtek már elhasználódtak, ideje eltakarítani őket. A világhírű Mayo Klinika kutatói olyan génmódosított egereket tenyésztettek ki, melyek megfelelő körülmények között egy bizonyos fehérjecsaládot, kaszpázokat állítanak elő, ha a p16 fehérje kiválasztása beindul.

A kaszpázok egyfajta önmegsemmisítő kapcsolóként működnek; amennyiben a sejt ilyen enzimeket termel, gyorsan elpusztul.

Forrás: AFP

Mi az a megfelelő körülmény, amikor a p16-ot kiválasztó sejtek elkezdik termelni a kaszpázokat és megsemmisülnek? Jelen esetben egy gyógyszer indította be az öngyilkosságot katalizáló mechanizmust. A kutatók középkorú, azaz 12 hónapos rágcsálóknak (embernél ez 40 év lenne) adták be a készítményt, melynek hatására az egerek élettartama 17-35 százalékkal kitolódott, emellett számos más, időskorral járó betegség is később jelentkezett.

Egyértelműen látszott tehát, hogy a test jobban funkcionál az osztódásra képtelen sejtek nélkül.

Lassabb sebgyógyulás

Egyetlen hátulütője volt az öreg sejtek eltűnésének: a sérülések lassabban gyógyultak be. Ez arra vezethető vissza, hogy az elhasználódott sejtek szerepet játszanak a sebek gyógyulásában, a hegszövet képződésében.

A kutatás vezetője, dr. Darren Baker optimista azzal kapcsolatban, hogy az eredményeket idővel emberek esetében is alkalmazhatják, például új gyógyszerek kifejlesztésénél. A tanulmány a Nature folyóirat legújabb számában jelent meg.