Izzadságunkból következtet egészségünkre az okoskarkötő

Dr. Life, Mostantól a ruhád is mérheti a pulzusodat!, futás, kocogás, telefon, applikáció
Vágólapra másolva!
Nemcsak csuklón, hanem homlokon is viselhető az érzékelőkkel felturbózott pánt, amely vezeték nélkül küldi okostelefonunkra valósidejű állapotfelmérésünket sportolás közben. 
Vágólapra másolva!

A piacon manapság kapható viselhető fitneszmonitorok legfeljebb az elégetett kalóriákat, a pulzust és a távolságot számolják. Többségüknél előnyként tüntetik fel, hogy ellenállnak az izzadságnak. Pedig ez hátrány is lehet, hiszen

az izzadság kémiai összetétele rengeteg információt elárul pillanatnyi egészségi állapotunkról.

Nem ellenállni kell tehát az izzadságnak, hanem mintát vételezni belőle és kielemezni -- gondolták a Kalifornia Egyetem kutatói, amikor megalkották az új, valóban okos karkötő prototípusát. Az eszköz alkalmas arra, hogy az élsportolók optimalizálni tudják a teljesítményüket, de akár a gyógyszerhasználat beállítására is. A kutatási beszámolót a Nature folyóirat közölte.

Az izzadtság kémiai összetétele rengeteg dolgot elárul az egészségi állapotról Forrás: Nature

Ötféle értéket mér folyamatosan

Az okoskarkötő két fő részből áll: a hajlékony műanyaglap egyedi fejlesztésű érzékelőket tartalmaz, amelyek az izzadságban lévő kálium- és nátriumionok szintjét méri, ezektől az elektrolitoktól sós a verejték. Ha túl sokat vesztünk belőlük sportolás közben, az káros a szívműködésre. Az eszköz

figyeli a glükóz és laktát mennyiségét is,

előbbi a szénhidrátok bomlása során keletkezik, utóbbi anionos formája a tejsavnak, amely akkor halmozódik fel szervezetünkben, ha a sejtek nem jutnak elég oxigénhez. A sejtek magas laktátszintje testünk pH-értékét is befolyásolja, a vér kémhatása savas irányba tolódik. Ez kedvezőtlenül befolyásolja az izommunkát és az ingerület átvitelt. A hőmérsékletszenzor segít a több érzékelő által gyűjtött adatok kalibrálásában, mondta a karkötőt fejlesztő Ali Javey, a Kalifornia Egyetem elektromérnök-professzora.

Az eszköz segítségével a sportolók optimalizálni tudják a teljesítményüket Forrás: Thinkstock

A fentiek mellé még két referencia elektród került. A karkötő másik része a hajlékony nyomtatott áramkör, amely 11 teljesen hétköznapi chipet tartalmaz, ezek együtt értelmezik az érzékelők adatait és továbbítják azokat vezeték nélkül a közeli laptopra vagy okostelefonra.

Több szempontból is meghaladja az elődöket

Az izzadság elemzésére már korábban is próbáltak létrehozni speciális eszközöket, ám azok merev szilícium-chipet alkalmaztak, amely nem képes rásimulni a testre, tehát a mért értékek pontatlanok. Az új eszköz annyival is fejlettebb, hogy

egy időben több érték mérését végzi.

A tesztek során tökéletesen hozta a várt teljesítményt. A kísérleti alanyoknak az is tetszett, hogy az eszköz hordozható, és a méréshez nincs szükség tűszúrásra. A fejlesztő elmondta, hogy az élsportolók terheléses tesztjei során vett mintákat többnyire el kell szállítani egy laboratóriumba, hogy kiértékeljék a vett mintákat.

Csuklón és homlokon is viselhető a felturbózott pánt Forrás: Nature

Az új karkötő valósidejű adatokat nyújt a szervezet állapotáról, ilyen például a kimerültség, túlhevülés, túlzott folyadékvesztés. Az okoskarkötővel egyes betegségek nyomon követése is lehetővé válik, hiszen a fenti értékekből bizonyos gyógyszeres terápiák hatékonysága is mérhető. Tervezik, hogy kisebb méretben is elkészítsék az okoskarkötőt, amely akkor bébimonitorként szolgálhatna.