A szegénység nemcsak lelki, de fizikai fájdalommal is jár

2016.02.23. 09:59

Nem különösebben meglepő, hogy az anyagi bizonytalanság pszichés panaszokat okoz. Amerikai kutatók most megállapították, hogy a szegénység összekapcsolható bizonyos típusú, napi rendszerességgel fellépő fizikai fájdalmakkal is.

A Virginai Egyetem és a Columbia Egyetem kutatóinak most megjelent cikke „Az anyagi bizonytalanság növeli a fizikai fájdalmat” címet viseli.

A Psychological Science folyóiratban megjelent cikk szerzői leírják, hogy a szegényebb emberek többször panaszkodnak szervi okokkal nem magyarázható fizikai fájdalomra és több szabadon kapható fájdalomcsillapítót szednek, mint nagyobb anyagi biztonságban élő társaik.

A szegények több fájdalomcsillapítót szednek

„Eredményeink összességében feltárják azt, hogy a gazdasági bizonytalanság fizikai fájdalommal jár” – mondta a cikk vezető szerzője, Eileen Chou. „Hat tanulmány eredménye alapozta meg azt a következtetést, hogy az anyagi bizonytalanság fizikai fájdalmat okoz, csökkenti a fájdalomtűrő képességet, és növeli a recept nélküli fájdalomcsillapítók fogyasztását.”

Hajléktalan emberForrás: AFP/Jewel Samad

A csoport szimultán elemezte a növekvő anyagi bizonytalanságot és a fizikai fájdalomra való egyre gyakoribb panaszkodást – ez két olyan trend, amelynek előfordulását szinte ugyanabban az időben figyelték meg – és megpróbált kapcsolatot felállítani a kettő között.

Egy 33 720 résztvevővel folytatott 2008-as tanulmány azt találta, hogy azok a családok, ahol jelenleg mindenki munkanélküli, 20 százalékkal többet költenek fájdalomcsillapítóra, mint azok, ahol az egyik házastárs dolgozikm és csak a másik munkanélküli.

Jobb anyagi helyzetben könnyebb megbirkózni a fájdalommal

Egy másik tanulmány – amelyben 187-en vettek részt – arra az eredményre jutott, hogy a résztvevők több recept nélküli fájdalomcsillapítót vásárolnak, amikor rossz az anyagi helyzetük, mint akkor, amikor stabil munkahelyük van, jobb gazdasági kilátásokkal.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a résztvevők képesek voltak megbirkózni a fizikai fájdalommal, amikor úgy érezték, hogy anyagilag kontroll alatt tartják az életüket, ami kapcsolatot teremt a gazdasági bizonytalanság és a fájdalomérzés, valamint a dolgok feletti kontroll fizikális elvesztése között.

Az anyagi bizonytalanság fizikai fájdalmat okozForrás: AFP

A kutatók remélik, hogy eredményeik hozzájárulnak az anyagi bizonytalanság okozta fizikai problémák megelőzéséhez, persze ehhez a szociális ellátórendszernek is megfelelő szinten kell működnie.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK