Nagyobb károkat okozhat a Zika-vírus, mint hitték

2016.02.26. 20:26

Magzati halált, agyszövetpusztulást is okozhat a Zika-vírus - mutatta ki egy friss kutatás egy brazil eset vizsgálatával.

Egy Zika-vírussal fertőzött anya halva született babájának esetét tanulmányozva azt állapították meg, hogy a kórokozó a korábban véltnél is nagyobb károkat okozhat a magzati szövetben.

A PLoS Neglected Tropical Diseases szaklapban ismertetett kutatás szerint a halva született csecsemőnek hiányzott az agya, szövet helyett az üregeket folyadék töltötte ki. A vízfejűségen kívül a baba más testrészeiben is rendellenesen sok volt a víz.

Eddig csak a kisfejűséget kötötték a vírushoz

Eddig a rohamosan terjedő Zika-vírussal csak egy születési rendellenséget, a kóros kisfejűséget, vagyis a mikrokefáliát hozták összefüggésbe. Brazíliában a kórt 580 esetben azonosították, további 4100 esetet vizsgálnak.

Az új kutatást Albert Ko, a Yale Egyetem trópusibetegség-szakértője és Antonio Raimundo de Almeida, a brazíliai Salvador Roberto Santos kórházának igazgatója vezette. Ko szerint eredményeiket nehéz lenne általánosítani, hiszen csupán egy esetet vizsgáltak.

Eddig csak a mikrokefáliát hozták összefüggésbe a vírussalForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sam Cowie

Ko és brazil kollégái röviddel azután kezdték kutatni az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette Zika-vírust, hogy 2015 elején nyilvánosságra kerültek a vírus okozta betegség első esetei Brazíliában.

A kór tünetei: enyhe láz, kiütések és a szem pirosodása, nincs ellene védőoltás, sem gyógymód. A vírusfertőzöttek mintegy 80 százalékánál nem is lépnek fel tünetek.

Aggodalmat keltő eset

A vizsgált esetben sem jelentkeztek a húszéves brazil nőnél a Zika-láz tünetei, terhessége első harmada normálisan zajlott. A mikrokefália lehetséges más okait - a HIV- és a hepatitisz C-vírust, a rubeolát és a toxoplazmózist - a tesztek kizárták.

A 18. terhességi héten végzett rutinszerű ultrahangvizsgálaton a magzatot nagyon kis súlyúnak ítélték. A 30. hétre súlyos mikrokefália alakult ki, a 32. héten a magzat meghalt, ekkor az orvosok megindították a szülést.

A vírust terjesztő szúnyog lárváiForrás: AFP

Nem tudjuk bizonyítani, hogy a Zika-vírus okozta a magzat halálát, de az eset aggodalmat kelt" - állapította meg Ko.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK