Nem elég a hat óra alvás

2016.03.09. 17:12

Azt hihetnénk, hogy még pár órácska alvás is jobb, mint ha álmatlanul forgolódnánk, a tudomány azonban másképp vélekedik.

Egy amerikai tanulmány azt találta, hogy azok az önkéntesek, akik 6 órát aludtak két héten keresztül, nem érezték frissebbnek magukat azoknál, akik két napon át nem pihentek egy szemhunyást sem, írja a Science Alert tudományos weboldal.

A kísérlet

A kutatásban 48 önkéntest vizsgáltak 2 óránként. Felmérték szellemi teljesítményüket és reakcióidejüket, emellett kérdezték őket közérzetükről és arról, mennyire érzik álmosnak magukat.

A kísérlet végén kiderült, hogy a naponta 6 órát alvók teljesítménye egy szinten volt a nem alvókéval, annyi különbséggel, hogy előbbi csoport nem érzékelte magán a rossz teljesítőképességet, úgy hitték, normálisan teljesítenek.

Alvó férfi (illusztráció)Forrás: PhotoAlto/Antoine Arraou

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy ha egész éjszaka fenn vagyunk, akkor ugyanott tartunk, mint 6 órás alvásnál, de a nem elegendő szunyókálás hosszútávon megbosszulja önmagát és olyan fáradtak leszünk, mint ha két napon keresztül egyhuzamban ébren lettünk volna. Az eredményeket az alvással foglalkozó Sleep című szaklapban publikálták. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Most
Top 12 óra