Nem elég a hat óra alvás

2016.03.09. 17:12

Azt hihetnénk, hogy még pár órácska alvás is jobb, mint ha álmatlanul forgolódnánk, a tudomány azonban másképp vélekedik.

Egy amerikai tanulmány azt találta, hogy azok az önkéntesek, akik 6 órát aludtak két héten keresztül, nem érezték frissebbnek magukat azoknál, akik két napon át nem pihentek egy szemhunyást sem, írja a Science Alert tudományos weboldal.

A kísérlet

A kutatásban 48 önkéntest vizsgáltak 2 óránként. Felmérték szellemi teljesítményüket és reakcióidejüket, emellett kérdezték őket közérzetükről és arról, mennyire érzik álmosnak magukat.

A kísérlet végén kiderült, hogy a naponta 6 órát alvók teljesítménye egy szinten volt a nem alvókéval, annyi különbséggel, hogy előbbi csoport nem érzékelte magán a rossz teljesítőképességet, úgy hitték, normálisan teljesítenek.

Alvó férfi (illusztráció)Forrás: PhotoAlto/Antoine Arraou

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy ha egész éjszaka fenn vagyunk, akkor ugyanott tartunk, mint 6 órás alvásnál, de a nem elegendő szunyókálás hosszútávon megbosszulja önmagát és olyan fáradtak leszünk, mint ha két napon keresztül egyhuzamban ébren lettünk volna. Az eredményeket az alvással foglalkozó Sleep című szaklapban publikálták. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK