A felnőtt agyat is károsíthatja a Zika-vírus

2016.03.11. 11:28

Felnőttnél is okozhat súlyos agykárosodást a magzati agykárosodással összefüggésbe hozott Zika-vírus - figyelmeztettek francia kutatók.

A szakemberek egy 81 éves férfi esetét ismertették a The New England Journal of Medicine orvostudományi folyóiratban. A férfit januárban vettek fel egy Párizs környéki kórházba röviddel az után, hogy visszatért egy hónapos csendes-óceáni hajóútjáról. A heveny lázas, részlegesen bénult, félkómás állapotban lévő férfinél meningoencephalitist diagnosztizáltak, vagyis az agyhártyák betegsége átterjedt az agyállományra is. Az orvosok a férfi gerincvelőjében mutatták ki a Zika-vírust.

"Tudomásunk szerint ez az első ilyen bemutatott eset" - hangsúlyozta Guillaume Carteaux, a tanulmány társszerzője, a beteget kezelő orvos az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. 

Zika-vírus elleni fertőtlenítés folyik Rio de JaneiróbanForrás: AFP/Christophe Simon

 

Az orvosoknak tudniuk kell róla

A Zika-vírus jelenléte nem bizonyítja azt, hogy ez a vírus okozta a betegséget, de mint Carteaux közölte, más fertőző - vírális és bakteriális - okokat kizártak ebben az esetben. 

Azóta javult az állapota a betegnek, aki az Új-Kaledóniát, Vanuatut, a Salamon-szigeteket és Új-Zélandot érintő a hajóút során jó egészségnek örvendett.

"Az orvosoknak tudniuk kell, hogy a Zika-vírus kapcsolatba hozható a meningoencephalitisszal" - írta a francai tudóscsoport. 

Gerincvelőgyulladásra is gyanús

Egy másik francia orvoscsoport a Latin-Amerikában és a karibi térségben járványszerűen fellépő Zika-vírust a gerincvelőgyulldással (mielitisz) hozta összefüggésbe. Egy Guadeloupe karibi szigeten élő 15 éves lánynál mutatták ki Zika-vírust a vérben, vizeletben és a gerincvelő-folyadékban. 

Magzati kisfejűség

A Zika-vírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A felnőtteknél enyhe lefolyású megbetegedést, Zika-lázat okozó vírus a gyanú szerint kisfejűséget (mikrokefáliát) okozhat magzatoknál, valamint előidézheti az életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték. 

A Zika-vírust az egyiptomi csípőszúnyog (itt lárvaállapotban) terjesztiForrás: AFP

 

Több mint százötven elhunyt gyerek

Brazíliát sújtja leginkább a Zika-láz, 1,5 millió fertőzöttet tartanak számon, és a vizsgált több ezer csecsemő esetében 745-nél igazolódott a kisfejűség. Százötvenhét baba meghalt a betegség következtében a brazil egészségügyi tárca csütörtökön közzétett adatai szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 41 országból jelentettek tavaly óta eseteket és kilencből a Guillan-Barré-szindróma növekedését. A mikrokefáliás és más csecsemőkárosodásos esetek számának növekedéséről eddig csak Brazíliából és Francia Polinéziából érkeztek jelentések.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK