A felnőtt agyat is károsíthatja a Zika-vírus

Zika-vírus, rio, olimpia
A municipal agent sprays anti Zika mosquitos chimical product at the sambadrome in Rio de Janeiro, on January 26, 2016. Brazil is mobilizing more than 200,000 troops to go "house to house" in the battle against Zika-carrying mosquitoes, blamed for causing horrific birth defects in a major regional health scare, a report said Monday. CHRISTOPHE SIMON / AFP
Vágólapra másolva!
Felnőttnél is okozhat súlyos agykárosodást a magzati agykárosodással összefüggésbe hozott Zika-vírus - figyelmeztettek francia kutatók.
Vágólapra másolva!

A szakemberek egy 81 éves férfi esetét ismertették a The New England Journal of Medicine orvostudományi folyóiratban. A férfit januárban vettek fel egy Párizs környéki kórházba röviddel az után, hogy

visszatért egy hónapos csendes-óceáni hajóútjáról.

A heveny lázas, részlegesen bénult, félkómás állapotban lévő férfinél meningoencephalitist diagnosztizáltak, vagyis az agyhártyák betegsége átterjedt az agyállományra is. Az orvosok a férfi gerincvelőjében mutatták ki a Zika-vírust.

"Tudomásunk szerint ez az első ilyen bemutatott eset" - hangsúlyozta Guillaume Carteaux, a tanulmány társszerzője, a beteget kezelő orvos az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

Zika-vírus elleni fertőtlenítés folyik Rio de Janeiróban Forrás: AFP/Christophe Simon

Az orvosoknak tudniuk kell róla

A Zika-vírus jelenléte nem bizonyítja azt, hogy ez a vírus okozta a betegséget, de mint Carteaux közölte, más fertőző - vírális és bakteriális - okokat kizártak ebben az esetben.

Azóta javult az állapota a betegnek, aki az Új-Kaledóniát, Vanuatut, a Salamon-szigeteket és Új-Zélandot érintő a hajóút során jó egészségnek örvendett.

"Az orvosoknak tudniuk kell, hogy a Zika-vírus kapcsolatba hozható a meningoencephalitisszal" - írta a francai tudóscsoport.

Gerincvelőgyulladásra is gyanús

Egy másik francia orvoscsoport a Latin-Amerikában és a karibi térségben járványszerűen fellépő Zika-vírust

a gerincvelőgyulldással (mielitisz) hozta összefüggésbe.

Egy Guadeloupe karibi szigeten élő 15 éves lánynál mutatták ki Zika-vírust a vérben, vizeletben és a gerincvelő-folyadékban.

Magzati kisfejűség

A Zika-vírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A felnőtteknél enyhe lefolyású megbetegedést, Zika-lázat okozó vírus a gyanú szerint kisfejűséget (mikrokefáliát) okozhat magzatoknál, valamint előidézheti az életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.

A Zika-vírust az egyiptomi csípőszúnyog (itt lárvaállapotban) terjeszti Forrás: AFP

Több mint százötven elhunyt gyerek

Brazíliát sújtja leginkább a Zika-láz, 1,5 millió fertőzöttet tartanak számon, és a vizsgált több ezer csecsemő esetében 745-nél igazolódott a kisfejűség.

Százötvenhét baba meghalt a betegség következtében

a brazil egészségügyi tárca csütörtökön közzétett adatai szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 41 országból jelentettek tavaly óta eseteket és kilencből a Guillan-Barré-szindróma növekedését. A mikrokefáliás és más csecsemőkárosodásos esetek számának növekedéséről eddig csak Brazíliából és Francia Polinéziából érkeztek jelentések.