Számítsa ki, mennyi ideig fog élni

2016.03.17. 15:38

Egy népszerű ismeretterjesztő magazin tette közzé az alábbi tesztet, mely alapján mindenki könnyen kiszámíthatja várható élettartamát. Azért mérget ne vegyen senki az eredmény megbízhatóságára.

A Popular Science magazinban közzétett kvízt Thomas Perls, a Bostoni Egyetem geriátriai (öregkori betegségekkel foglalkozó) szakembere állította össze.

Állítólag elég jó, persze nem tökéletes.

„Sokszor szoktak írni nekem az emberek, és azt mondják: szeretem a kalkulátort, de azt mondja már halottnak kéne lennem” – meséli Perls. „Erre azt szoktam válaszolni: ez valószínűleg azt jelenti, hogy önnek volt valamilyen nagyon rossz szokása a múltban, de a jó hír, hogy fantasztikus génjei vannak, amelyek megvédték ettől.”

Forrás: PhotoAlto/Odilon Dimier

Íme a teszt

A következő teszt férfiaknál 86 éves korról indul, nőknél 89 éves korról (mivel a nők jellemzően tovább élnek, mint a férfiak). Válaszoljon a következő kérdésekre.

  • Zenszerű a hozzáállása, ami megkönnyíti, hogy túltegye magát a stresszhelyzeteken? Ha igen, adjon hozzá öt évet, ha nem vonjon le ötöt.
  • Van olyan családtagja, aki 95 évig vagy még hosszabb ideig élt? Ha igen, adjon hozzá tíz évet, ha nem, akkor ne adjon hozzá vagy vonjon le semmit.
  • Végez valamilyen testmozgást ötször egy héten legalább 30 percig? Ha igen, adjon hozzá öt évet, ha nem vonjon le ötöt.
  • Rendszeresen foglalkoztatja az agyát érdekes vagy kihívást jelentő feladatokkal, amilyenek például a szó- vagy matematikai rejtvények, illetve az aktív tanulás? Ha igen, adjon hozzá tíz évet, ha nem, akkor ne adjon hozzá vagy vonjon le semmit.
  • Segít-e az étrendje fenntartani az egészséges testsúlyt, úgy hogy nem érzi magát lelassulva vagy kellemetlenül? Ha igen, ne adjon hozzá semmit. Ha nem, vonjon le öt évet.
  • Dohányzik? Ha igen, vonjon le 15 évet. Ha nem, akkor ne adjon hozzá vagy vonjon le semmit.

Magyarországon egyébként a születéskor várható élettartam a KSH által közzétett 2014-es adatok szerint a férfiaknál 72,3, a nőknél 79,4 év.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK