A C-vitamin jelentősen csökkenti a szürkehályog kialakulási esélyét

vak
Vágólapra másolva!
Egy brit ikreken végzett tanulmány első ízben mutatta ki, hogy az étrend, az életmód felülírhatja az örökletes sajátosságokat, ha e gyakori szembetegségről van szó.
Vágólapra másolva!

A C-vitaminban gazdag étrend fogyasztása harmadával csökkenti a szürkehályog (katarakta) kialakulásának előrehaladását, írják a szerzők a neves szemészeti folyóirat, az Ophthalmology legújabb számában. A kutatók először mutatták ki azt is, hogy az étrend és az életmód nagyobb szerepet játszik a szürkehályog kialakulásában és súlyosságában, mint az öröklődés.

A vakság vezető oka

A szürkehályog természetes módon fordul elő a kor előrehaladtával, és a szemlencse elhomályosodásával jár. A modern szürkehályog-eltávolító műtétek térhódítása ellenére a katarakta még ma is a vakság vezető oka a világon.

A szürkehályog vagy katarakta még ma is a vakság vezető oka a világon Forrás: Wikimedia Commons

A londoni King’s College kutatói azt vizsgálták, vajon képesek-e a táplálékból vagy kiegészítőkből származó bizonyos tápanyagok megakadályozni a szürkehályog kifejlődését.

Azt is megpróbálták kideríteni, mennyire számítanak a környezeti tényezők,

amilyen a táplálkozás az örökletes tulajdonságokkal összevetve.

A C-vitamin varázsa

A csoport több mint 1000 lányikerpár adatait vizsgálta az Egyesült Királyságban. A résztvevők a táplálkozásra vonatkozó kérdőívet töltöttek ki, amelyben rákérdeztek a C-vitamin és más anyagok – például A-, B-, D-, E-vitamin, réz, mangán és cink – bevitelére.

A kísérletet leány ikerpárokon végezték el. A kép illusztráció Forrás:SBS

A szürkehályog előrehaladásának méréséhez digitális képalkotást használtak,

amellyel 60 éves kor körül ellenőrizték a szemlencse átlátszóságát. 324 ikerpáron végeztek követő vizsgálatokat, mintegy 10 évvel később.

A szürkehályog elsősorban az időskor jellemzője Forrás: Creaturesareteachers.co.uk

Az alapmérések alapján

a C-vitaminban gazdag étrend 20 százalékkal csökkentette a szürkehályog kialakulásának veszélyét.

Tíz évvel később a kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál a nőknél, akik több C-vitaminban gazdag élelmiszert fogyasztottak, 33 százalékkal csökkent a szürkehályog fejlődésének kockázata.

A környezeti tényezők túlsúlya

A genetikai tényezők 35 százalékkal szerepeltek a katarakta progressziójában megfigyelhető különbségben. A környezeti tényezők, így az étrend viszont 65 százalékkal. Ennek alapján ez az első tanulmány, amely azt sugallja, hogy

a genetikai tényezők valószínűleg kevésbé jelentősek a szürkehályog fejlődésében,

mint korábban gondolták.

A C-vitaminban gazdag étrend jelentősen csökkentheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát Forrás: American Academy of Ophthalmology

A kutatók úgy vélik, hogy a C-vitamin antioxidáns hatása miatt gátolja a szürkehályog progresszióját. A kutatók kiemelik, hogy eredményeik kizárólag a C-vitamin táplálékkal történő bevitelének jótékony hatását tükrözik, a vitaminkiegészítők hatását nem vizsgálták.

Szentgyörgyi Albert Nobel-díjas szegedi orvosprofesszor, a C-vitamin felfedezője Forrás: Wikimedia Commons

Azt is leírják, hogy a C-vitamin-bevitel növelésével nem lehet teljesen megakadályozni a szürkehályog kialakulását, viszont késleltetni lehet a megjelenését és jelentősen le lehet lassítani a betegség progresszióját.