Ha ideges, egyen étcsokoládét!

csokoládé, üzem, csomagolás, Franciaország
Picture taken on September 2, 2014 shows a man packing molded chocolate on the praline production line of the Suchard chocolate factory, in Strasbourg, eastern France. AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG
Vágólapra másolva!
Már kevés étcsokoládé fogyasztása is képes nyugalmat és megelégedettséget kiváltani az emberben – derítette ki egy kutatás. A hatásért egy antioxidáns, a polifenol felelős.
Vágólapra másolva!

Habár nem tesz túl jót egészségünknek, ha túl sok csokoládét fogyasztunk, tagadhatatlan, hogy az édesség rendelkezik pozitív élettani hatásokkal. Most kiderült, hogy mentálisan is jobban érezhetjük magunkat az étcsokoládétól.

A kutatás

A tanulmány vezető szerzője, Matthew Pase kutatócsoportjával a polifenolok hangulatra és kognitív képességre gyakorolt hatását vizsgálta.

Összesen 72 egészséges férfi és nő vett részt a kutatásban, az önkéntesek életkora 40 és 65 év között változott. Az önkénteseket három csoportra osztották: az első csoport 500 mg-nyi polifenolt kapott, a második 250 mg-nyit, a harmadik semmit. Harmincnapnyi csokoládémajszolást követően az önkéntesek kognitív képességei ugyan nem javultak, a hangulatuk azonban igen. Azok, akik napi 500 mg-nyit vettek magukhoz az étcsokoládé antioxidánsából, nyugodtabbnak és elégedettebbnek érezték magukat, állapította meg a tanulmány, mely a Journal of Psychopharmacology című szaklapban látott napvilágot.

(Illusztráció) Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Kételyek

A Science Alert tudományos portál szerint azonban több szempontból is óvatosan kell kezelni az új eredményeket. Egyrészt a hangulatváltozással kapcsolatos megállapítások az önkéntesek önbevalló kérdőívein alapulnak, ez a módszer viszont nem minősíthető túlzottan megbízhatónak. Másrészt a jobb hangulat és a polifenolok közötti kapcsolat nincs kétséget kizáróan bizonyítva. További kutatások szükségesek ahhoz, hogy megtudják, valóban az antioxidánsok okozzák a hangulatjavulást vagy valamilyen másfajta biológiai folyamat van a háttérben.