A szélütésért és az elbutulásért felelős géncsoportot fedeztek fel

gén, genetika
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók egy új géncsoportot fedeztek fel, amelynek tagjai felelősek lehetnek a két leggyakrabban előforduló és legsúlyosabb következményekkel járó neurológiai kórképért, a stroke-ért és az elbutulásért.
Vágólapra másolva!

A stroke a halálozás és a rokkantság világszerte vezető neurológiai oka. Stroke-nak (vagy magyarul szélütésnek, gutaütésnek, agyi érkatasztrófának) nevezzük az agy vérellátási zavara miatt kialakuló működési zavart.

Alvadási zavarokat okozó gének

Két formája ismert: az egyik az agyi infarktus, a másik az agyvérzés. Az esetek 80 százaléka agyi infarktus, amikor is egy vérrög elzárja az érpályát, és egyes agyterületek emiatt nem jutnak oxigénhez. Agyvérzés esetén egy ér elpattan, a vér kilép az érpályából, és ily módon roncsolja az agyállományt.

(Illusztráció) Forrás: AFP

Korábbi tanulmányok elsősorban azokra a génekre összpontosítottak, amelyek a vérlemezkék funkcióját és az alvadási folyamatot befolyásolják. Ezeknek az agyi infarktusban lehet szerepük.

A Bostoni Egyetem orvosi fakultásának (Boston Medical Center) kutatói új stroke-gének után kutattak. Sikerült meghatározniuk egy új gént (FOXF2), amely növeli az agyi kiserek betegsége okozta stroke kockázatát.

Veszélyes az agyi kiserek megbetegedése

„Kutatásunk meghatározott egy olyan gént, amely az agyi infarktus egyik típusát, a kiserek okozta stroke-ot befolyásolja, és több olyan génre is gyanakszunk, amelyek a stroke mindkét típusában szerepet játszhatnak” – mondta Sudha Seshadri, a Lancet Neurology folyóiratban megjelent cikk egyik szerzője. „A kiserek megbetegedési mechanizmusának feltárása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy terápiás és megelőzési stratégiákat dolgozzunk ki a stroke e jelentős okozójára.”

(Illusztráció) Forrás: Phanie/BURGER/PHANIE/Burger

A szerzők szerint a kiserek megbetegedése nemcsak a stroke okozója, hanem egyúttal az időskori elbutulás (demencia) egyik fő kockázati tényezője. Ezért a kutatási eredmények hozzájárulhatnak nemcsak a stroke, de talán az Alzheimer-kór és más demenciák kezeléséhez és megelőzéséhez is.