Trójai falóként segíti az allergiásokat a nanorészecske

Cifra tünetek, furcsa érzetek? Lehet, hogy allergiás vagy: Teszteld!,Dr. Life, allergia
Vágólapra másolva!
Az asztma és az allergia kezelésének egészen új módszerét dolgozták ki amerikai kutatók. Biológiailag lebomló nanorészecskéket vetnek be, amelyek trójai falovakként barátságos burokkal fedik el az allergéneket, így az immunrendszer nem támadja meg azokat.
Vágólapra másolva!

„Az eredmények új, biztonságos és hatékony hosszú távú megoldást jelentenek a betegek potenciálisan életveszélyes légzőszervi és élelmiszerallergiái ellen” – nyilatkozta Stephen Miller, a Northwestern Egyetem Feinberg orvosi iskolájának professzora, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent cikk rangidős szerzője.

Megoldás lehet az allergiásoknak és az asztmásoknak is a nanorészecske Forrás: AFP/Photononstop

Autoimmun betegségeknél is segíthet

„Ez kiválthatja a tüdőallergia élethosszig tartó gyógyszeres kezelésének szükségességét” – tette hozzá Miller.

Ez az első eset, hogy az immunrendszerrel szemben toleranciát létrehozó módszert allergiás betegségeknél használják. A Northwestern kutatói korábban már tanulmányozták az eljárást autoimmun betegségek – köztük szklerózis multiplex és lisztérzékenység – ellen.

A nanorészecskés eljárás kereskedelmi fejlesztését a Cour Pharmaceuticals Development Co. végzi, amely Millerrel együtt dolgozik azon, hogy eljuttassák az új kezelési módszert a betegeknek. Jelenleg

fejlesztés alatt áll az a klinikai vizsgálat, ahol a nanorészecskéket használják a lisztérzékenység kezelésére.

Univerzális kezelés

„Ez egy univerzális kezelés” – mondta Miller. „Attól függően, hogy milyen allergiát akarunk megszüntetni, a nanorészecskéket parlagfű pollenjével vagy mogyorófehérjével tölthetjük fel.”

Maguk a nanorészecskék az gyógyszerügyi hatóság által jóváhagyott PLGA nevű biopolimerből állnak, amely tejsavat és glikolsavat tartalmaz.

Kiegyensúlyozottabb immunrendszert hoz létre az új megoldás Forrás: Thinkstock

Amikor az allergénnel töltött nanorészecskét a véráramba injektálják (jelenleg egerek esetében), az immunrendszer nem törődik vele, mivel a részecskét csak ártalmatlan törmeléknek érzékeli. Ezután a nanorészecskét és a rejtett rakományukat bekebelezi egy makrofág, amely lényegében egy porszívósejt.

Kiegyensúlyozottabb immunrendszer

„A porszívósejt az allergént vagy antigént úgy prezentálja az immunrendszernek, hogy ’nem kell aggódni, ez ide tartozik’” – mondta Miller. Az immunrendszer ez után befejezi az allergén elleni támadást, és visszaáll a normális működésre.

A megközelítésmódnak van még egy előnye.

Normálisabb, kiegyensúlyozottabb immunrendszert hoz létre azzal, hogy növeli a szabályozó T-sejtek számát.

Ezek az immunsejtek fontosak, hogy normálisként ismerjék fel a légúti allergéneket.

A módszer kikapcsolja a veszélyes Th2 T-sejteket, amelyek az allergiát okozzák, és bővíti a jó, megnyugtató szabályozó T-sejtek számát.