A mai gyerekek egészségi állapota rosszabb, mint szüleiké

2016.04.22. 16:36

Az elmúlt évszázad óriási fejlődést hozott a gyermekegészségügyben, ennek dacára minden második amerikai felnőtt szerint a gyerekek egészségi állapota hanyatlik.

Több stressz éri őket, és kevesebb időt töltenek családjukkal – ezek a tényezők okozhatják, hogy szüleik szerint a mai gyerekek testi és lelki egészsége nem éri el a korábbi generációk szintjét. 

A mai gyerekek sokkal nagyobb stresszt élnek át, mint szüleikForrás: Thinkstock

“Az egészségügy fejlődésének köszönhetően az elmúlt száz évben számos súlyos, akár végzetes gyermekbetegségen sikerült úrrá lenni. Ám ezzel párhuzamosan mind gyakoribbá váltak az olyan testi-lelki zavarok, mint a gyermekkori elhízás, az asztma és a viselkedési problémák” - mondta Matthew M. Davis, a Michigani Egyetem C.S. Mott Gyermekklinikájának professzora, az egyetem által szervezett felmérés vezetője.

Kutatásuk célja az volt, hogy kiderítsék, mennyire tudatosulnak a lakosságban a fenti gyermekegészségügyi trendek. A felmérés a várt eredményt hozta a kutatók számára: a megkérdezett amerikai felnőttek fele szerint a mai gyerekek egészsége rosszabb, mint felmenőiké.

A felmérés elég pesszimista eredményeket hozottForrás: Origo

Csak a dédszülők látják optimistán a helyzetet

A felmérésben szereplők 55 százaléka vélekedett úgy, hogy a mai gyerekek lelki és érzelmi állapota kedvezőtlenebb, mint a régebbi korok gyermekeié. Illetve 42 százalékuk – saját magáról őrzött emlékeivel összehasonlítva – a mai gyerekek fizikai állapotáról is negatívan nyilatkozott.

A megkérdezettek 65 százaléka szerint az ő idejükben több időt töltöttek a családdal, szorosabb volt a kapcsolat közöttük, továbbá a mai gyerekek a problémákkal való sikeres megküzdés, a pozitív gondolkodás terén is hátrányban vannak, akárcsak a szívbéli jóbarátok tekintetében.

A stresszhez köthető egészségügyi problémák is megsokasodtakForrás: Thinkstock

A felmérés generációs ellentétet is felszínre hozott: kiderült, hogy bár a fenti nézetet osztja az 51-69 éves, a 2. világháború után született, baby boomereknek nevezett korosztály, valamint a 35-50 éves X generáció és a 18-34 éves Y generáció (az “ezredfordulósok”), a 70 éven felüliek mégsem látják ilyen sötéten a helyzetet.

A közel 2700 fő megkérdezésével 2016 januárjában szervezett reprezentatív (tehát az egész ország véleményét tükröző) felmérés nyomatékosítja a korábbi Mott-kutatást, amelynek válaszadói szerint a mai gyerekek egészsége szempontjából a legnagyobb kockázatot az iskolai zaklatás (bullying), a stressz, az öngyilkosság és a depresszió jelenti.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK