A rendszeres edzőtermi munka felgyorsíthatja a kopaszodást

kopaszodás
Szabadtéri gyúrás
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint az edzőteremben való gyakori súlyemelés jelentős szerepet játszhat a férfiak hajának ritkulásában, különösen akkor, ha a népszerű proteinkiegészítők fogyasztásával társul.
Vágólapra másolva!

Az elképzelés alapja az, hogy ez a két tényező kombinálva növeli a test tesztoszteron- és dihidrotesztoszteron- (DHT-) szintjét. E két hormon magas szintjét pedig régóta a kopaszság egyik fő okának tartják, írja a Mail Online.

Összezsugorodnak a hajtüszők

Noha a DHT – amely a tesztoszteron átalakult formája – természetesen képződik a szervezetben,

gyorsan hozzákapcsolódik a férfiak hajszálai tövében lévő receptorsejtekhez,

és gátolja a létfontosságú tápanyagok felszívódását.

A kopaszodásban komoly szerepet játszik a tesztoszteronszint Forrás: Dave Haygarth \ Flickr

E miatt egy idő múlva a hajtüszők fokozatosan összezsugorodnak, a hajhagyma elszárad és végül elpusztul. A testépítés fanatikusai és az edzőtermet gyakran látogatók a testedzéssel növelik a DHT-szintjüket, így növelik a korai kopaszodás kockázatát.

A fehérjekoktélok felgyorsítják a hajhullást

„A fehérjekoktélok gyakran tartalmaznak növekedési hormont befolyásoló vegyületeket, például kreatint és DHEA-t, ami nemcsak az izomtömeget növeli, de a tesztoszteronszintet is a véráramban” – mondta a Daily Expressnek Dr. Thomy Kouremada-Zioga, hajtranszplantációs sebész.

Szabadtéri gyúrás Forrás: Fotó: Mudra László

„A tesztoszteron egy DHT nevű vegyületet hoz létre, amely hozzájárul a kopaszsághoz, ha túl sok kerül belőle a hajtüszőkhöz. Sajnos a férfiak többsége ezzel nincs tisztában egészen addig, amíg nem válik feltűnővé a hajvesztésük.”

Edzőteremben Forrás: Dreamstime

„Fontos megkülönböztetni okot és a hatást” – folytatta Kouremada-Zioga. „A proteinkoktélok önmagukban nem okoznak hajvesztést. Azonban felgyorsítják a hajhullást azoknál a férfiaknál, akik androgén (nemi hormon okozta) hajhullástól szenvednek, vagy eleve öröklötten kitettek a hajhullásnak.”

A kopaszodásnak kevés ellenszere van

Jelenleg viszonylag kevés kezelés áll rendelkezésre.

A klinikai vizsgálatok csupán két szerről igazolták ismételten a hatékonyságot.

Mind a kettő úgy csökkenti a DHT-szintet, hogy blokkolja az 5-alfa-reduktáz enzimet.

Forrás: AFP/PhotoAlto

Természetesen a kopaszodás veszélye miatt nem kell lemondani a testedzésről, de a sok izomnövelő koktélt fogyasztó testépítők számoljanak azzal, hogy hamarabb kihull a hajuk, mint a kevésbé intenzívebben edző férfitársaiknak.