Vérkufárok nyerészkednek Kínában a vérhiány miatt

véradás németország vöröskereszt
Bags with human complete blood are filtrated at the production and logistics center of the Bavarian Red Cross (BRK) blood donation service in Wiesentheid, southern Germany, on July 24, 2012.
Vágólapra másolva!
Illegális vérkereskedők használják ki a kínai piacon jelentkező, egyre súlyosbodó hiányt, amelyet a lakosság alacsony véradó hajlandóságával magyaráznak - számolt be a helyi média kedden.
Vágólapra másolva!

Szakemberek arról számoltak be, hogy az ország 70 nagyvárosából 50-ből jelentették, hogy komoly vérellátási gondjaik vannak február óta. Egyes intézményekben emiatt állítólag a műtétek 80 százalékát el kellett halasztani.

Vértasakok egy bajor vércentrumban (illusztráció) Forrás: AFP/David Ebener

A kínai kórházakban jellemző gyakorlat szerint azoknak a betegeknek, akiknek operációjukhoz vérre van szükségük, az adott egészségügyi intézménytől kell a vért megvásárolniuk. Ha nincs megfelelő típusú vagy elegendő vér, rokonok, családtagok és barátok mozgósításával oldhatják meg a helyzetet.

Ha nincsenek rokonok, jönnek az üzérek

A középosztály megerősödésével ma már egyre többen képesek fedezni a költségeket, ám sokan a városokban nem rendelkeznek rokonsággal vagy ismerősökkel. Az illegális vérkereskedők őket "pótolják" úgy, hogy például az interneten toboroznak donorokat.

Úgy tudni, a közvetítői tevékenységből vannak, akik évente akár 1 millió jüant (42,6 millió forint) is keresnek.

A vérkereskedelem Kínában bűncselekmény, és akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Félnek a véradástól

Kínában szinte minden nagy városban nyilvános helyeken felállított buszokban várják az önkéntes véradókat, és az állami vállalatok is rendszeresen szerveznek véradó napokat. Emellett a plazmadonoroknak fizetnek is.

Ennek ellenére a kínaiak hagyományosan tartózkodnak, félnek a véradástól, a donorok aránya az ország lakosságához viszonyítva még mindig 1 százalék alatt van, vagyis nem éri el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott 1-3 százalék közötti mértéket.