Agyhalott emberek feltámasztására készülnek

intenzív osztály
Az intenzív osztályokon műszerekkel folyamatos megfigyelés alatt tartják a pácienseket
Vágólapra másolva!
Hihetetlen és meglehetősen vitatott kísérletre kapott engedélyt egy amerikai biotechnológiai vállalat: 20 pácienst hoznának vissza az agyhalál állapotából. A terv az, hogy az idegrendszer stimulálásával – akár egy lefagyott operációs rendszert - újraindítják az agy működését. A ReAnima projektet jövő évben indítanák.
Vágólapra másolva!

Fontos megjegyezni, hogy jelen pillanatban nincs bizonyíték arra, hogy ez az elképzelés egyáltalán működhet, az engedélyt kiadó szakértői testületben ugyanakkor több olyan elismert idegkutató is helyet foglal, akik az agyhalál állapotának kutatásával szereztek érdemeket, írja az IFL Science tudományos portál a Telegraph értesülése alapján.

A Bioquark vállalat kutatócsoportja több terápia kombinációját alkalmazná gépek által életben tartott agyhalott embereken. A bonyolult procedúra során a kutatók az agyba őssejteket, a gerincvelőbe peptideket injektálnának, emellett olyan idegstimulációs technikákat alkalmaznának, amik kómában fekvő betegeknél már segítettek.

Illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library

Az egyes kezelések után a kutatók több hónapon keresztül monitorozni fogják az érintettek agyi aktivitását, abban reménykedve, hogy a központi szerv a működés jeleit fogja mutatni. Különösen az agytörzsre fognak koncentrálni, amely többek között a vérkeringésért és a légzésért felelős.

A biotechnológiai vállalat igazgatója, Ira Pastor arra számít, hogy már az első 2-3 hónapban eredményeket fognak látni.

Új idegsejtekkel pótolni az elpusztultakat

A központi idegrendszer működésének alapját az ingerületátvivő anyagok jelentik. Ezek kémiai hírvivő molekulák, feladatuk, hogy egyik idegsejttől (neurontól) a másikig, illetve az izom- vagy mirigysejtekig, a szinapszison „átúszva” üzenetet szállítsanak. A neuronok képesek válaszolni az elektromos stimulálásra, ezt kómában fekvő betegeknél bizonyították.

Agyhalál után viszont az idegsejtek pusztulásnak indulnak,

így ha a neuronokat valamiképpen fel „akarják támasztani”, a kutatócsoportnak el kell érnie az idegsejtek regenerációját az agyhalott emberekben.

Emberi neuron (illusztráció) Forrás: AFP/SPL

Itt jönnek a képbe az őssejtek, amelyek bizonyos típusa képes bármilyen szövet és szerv létrehozására. A portál megjegyzi, hogy bár a kapcsolódó kutatások biztatóan haladnak, egyelőre messze vagyunk attól, hogy az őssejteket az emberekbe ültetve szimplán átalakíthatóak legyenek a kívánt sejtekké.

Mélyebb betekintés az agyhalál állapotába

A klinikai próbák az indiai Anupam Kórházban fognak zajlani. Kéthetente ültetnek majd be őssejtet a páciensekbe, emellett pedig napi szinten fognak peptideket juttatni a gerincvelőbe, utóbbiak töltik majd be az ingerületátvivő anyagok szerepét.

Bár a kutatók bizakodóak, egyelőre senki se számítson belátható időn belül a holtak feltámasztására. A kísérlet is inkább az agyhalál állapotába nyújthat mélyebb betekintést a tudósoknak, többen viszont úgy vélik, a rendhagyó próbálkozás az első tétova lépés lehet az agyhalottak visszahozása felé.