Egyen minden nap csokoládét!

csokoládé, kislány, csokoládé szelet
A girl with a chocolate bar.
Vágólapra másolva!
A mindennapi csokoládéevés a legújabb kutatások szerint jót tesz az egészségünknek. Fogyasztása akár a kettes típusú cukorbetegség megelőzését segítheti, hozzájárul az egészséges szívműködéshez és anyagcsere-folyamatokhoz.
Vágólapra másolva!

A British Journal of Nutrition tudományos folyóiratban megjelent új tanulmány jó hírrel szolgál azoknak, akik csokoládéfüggőnek vallják magukat, vagy amiatt aggódnak, hogy túlzott édesszájúságuk már-már veszélyezteti egészségi kilátásaikat. A mindennapos csokoládéevés ugyanis, úgy tűnik, segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegség kialakulását, és a szív-és érrendszeri betegségek jól ismert kockázati tényezőjét.

Nem is olyan mumus a csokoládé, mint gondoltuk Forrás: RIA Novosti/Korobeinikov Dmitry

A luxemburgi Egészségkutató Intézet, a Warwick Orvosi Egyetem, a Dél-Ausztráliai Egyetem, és a Maine Egyetem kutatói összesen 1153 fő, 18 és 69 év közötti kísérleti alanyt vontak be vizsgálatukba, majd elkészítették a szív-és érrendszeri betegségeik kockázatát felmérő tanulmányukat.

"A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a napi szinten száz gramm csokoládét elfogyasztó alanyoknál

– írja a The Telegraph cikke. "Továbbá megállapították, hogy azok, akik állításuk szerint már igen fiatalon rákaptak a csokoládéra, nemcsak fizikailag aktívabbak, hanem az iskolai végzettségük is magasabb, mint azoknak, akik nem esznek naponta valamilyen csokoládét."

Étrendi ajánlás

"Egyre több bizonyíték birtokában - beleértve a saját vizsgálatomat is - kijelenthetem, hogy a kakaó alapú termékek egyfajta étrendkiegészítést jelenthetnek, melyek hozzájárulnak az egészséges szívműködéshez és anyagcsere folyamatokhoz" – írta Saverio Stranges, a Warwick Orvosi Egyetem professzora és a Népességegészségügyi Osztály tudományos igazgatója. "Mindamellett fontos megjegyezni, hogy a megfigyelési eredményeket még alapos vizsgálati bizonyítékokkal kell alátámasztani."

Nem mindegy, milyen csokoládét eszünk Forrás: Thinkstock

Hozzátette, hogy az új felfedezés lehetséges alkalmazásai - beleértve az egészségügyi szakembereknek szánt ajánlásokat - arra bátorítják az embereket, hogy fogyasszanak minél szélesebb körben fitokémiai vegyületekben (a fito szó növényt jelent, melyek a zöldségeknek és gyümölcsöknek az érzékszerveinkre ható tulajdonságaiért, például színéért, illatáért felelősek) gazdag élelmiszereket, amelyeket mérsékelt mennyiségben az étcsokoládé is tartalmaz.

A kutatók szerint ezek a fitokémiai összetevők megnövelik a rákellenes enzimek teljesítményét.

Elhízás kontra jobb egészségi állapot

Saverio Stranges álláspontja szerint azonban „fontos különbséget tenni a természetes kakaókészítmények és a feldolgozott csokoládé között. Utóbbi ugyanis inkább egy energiában gazdag élelmiszer. Ezért a csokoládé gyógyhatását, az esetleges diétát és az egyéb életmódbeli tényezőket gondosan egyensúlyban kell tartani, hogy a csokoládéevés később se járjon komoly súlygyarapodással.”

Minél kevésbé feldolgozott egy csokoládé, annál jobbat tesz Forrás: Thinkstock

Stresszoldó csokoládé

Ahogy azt a kutatás is bizonyította, a mértékletes csokoládéfogyasztás csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Mindezt teszi úgy, hogy a benne található antioxidáns hatású flavonoidok elősegítik az artériák tágulékonyságát, vele együtt a vér megfelelő keringését. Így marad a vérnyomás és a koleszterinszint is alacsonyan.

A csokoládé fogyasztásának hatására csökkenhet a stresszért felelős hormonok termelődése is a szervezetünkben, és az olyan emésztőrendszeri zavarok, mint

a puffadás vagy hasfájás, szintén ritkábban fordulnak elő.

Nem is beszélve az endorfin és a szerotonin termelésének fokozódásáról, amely nem csak egyfajta boldogságérzetet okoz, hanem antidepresszáns hatású is.

Fokozza a szellemi teljesítményt könnyen és gyorsan felszívódó szénhidráttartalma miatt, melyet a serkentő hatású koffein, flavonoidok, és a teobromin turbóznak fel. Utóbbi gyógyhatása segíthet a köhögéstől szenvedő betegeknek is.