Bekövetkezett, amitől az amerikai orvosok tartottak

E. coli baktériumok
Különféle E. coli baktériumok
Vágólapra másolva!
Először fordult elő az Egyesült Államokban olyan baktériumfertőzéses esetet, amely a legerősebb antibiotikummal, a kolisztinnel szemben is ellenálló volt. A tudósok úgy vélik, aggasztó, hogy kimerült az antibiotikumok tárháza.
Vágólapra másolva!

A BBC News pénteki beszámolója szerint a beteg egy 48 éves pennsylvaniai nő volt, aki végül felgyógyult, mert a fertőzését más antibiotikumokkal sikerült legyőzni. A kolisztinrezisztencia azonban így is jelentős horderejű, mivel ezt az antibiotikumot csak akkor alkalmazzák, ha más gyógyszerek már nem segítenek. Ezért az illetékesek arra a veszélyre figyelmeztettek, hogy a világ kifogyhat a hatásos antibiotikumokból.

Egyre több az ellenálló baktérium

A kolisztinrezisztenciát először Kínából jelentették 2015 végén. A tanulmány világszerte aggodalmat keltett, és az intenzív vizsgálat gyorsan kimutatott olyan baktériumokat, amelyek Európában és Ázsiában ellenállnak a kolisztinnek.

Az első amerikai esetnél a páciens húgyúti fertőzésével szemben bizonyult elégtelennek a kolisztin. A rezisztens baktériumot állatfarmokon és a szupermarketek polcain is megtalálták. Az orvosok egyelőre nem tudják, hogyan kapta meg a beteg ezt a bakteriális fertőzést, mivel ritkán utazik, és Amerikában nem használják széles körben a kolisztint.

Különféle E. coli baktériumok (Illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

A baktériumot a kolisztinnel szemben ellenállóvá tevő gént már azonosították. Az mcr-1 gén gyors terjedésre képes a fajok között. A tudósok szerint félő, hogy az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok olyan fertőzéseket okozhatnak, amelyeket nem tudnak kezelni.

"Minél többet foglalkozunk a gyógyszer-rezisztenciával, annál jobban aggódunk. Egyes betegek számára már kiürült a gyógyszeres szekrény,

- fejtette ki Thomas Frieden, az amerikai járványügyi központ igazgatója.