Agyba fecskendezett őssejtek segítettek a stroke-os betegeken

agyi ér problémák
Thrombectomy performed under cerebral angiography on a patient with symptoms of a stroke, Neuro-Vascular Unit (UNV) CHU Bordeaux. CHU de Bordeaux, France BURGER/PHANIE
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók példanélküli őssejtterápiája sikeresen segítette a stroke-ot szenvedett betegeket abban, hogy visszanyerjék motorikus funkcióikat és ismét járjanak.
Vágólapra másolva!

A Stroke című amerikai tudományos folyóiratban bemutatott kisléptékű tanulmányukban a Stanford Egyetem kutatói módosított donor őssejteket fecskendeztek be közvetlenül olyan betegek agyába, akiknek mozgásfunkcióit károsította súlyosan a betegség.

- idézte Gary Steinberg professzort, a tanulmány vezető szerzőjét az egyetem közleménye.

A kezelés

Az általa vezetett klinikai próbákba 18 beteget vontak be. A terápia alkalmazásakor kis lyukat fúrtak a betegek koponyájába, ezen keresztül fecskendezték be az őssejteket számos helyre a stroke károsította területek határvonalán. Az SB623 nevű őssejt felnőtt donorok csontvelőjéből származott, amelyeket módosítottak, hogy jótékonyan megváltoztassa a sejtek képességét a neurológiai funkciók helyreállítására.

A betegek átlagéletkora 61 év volt. Valamennyien a beavatkozás előtt hat hónappal-három évvel estek át első és egyetlen stroke-jukon. Valamennyi esetben a stroke az agy cortex alatti területét érintette és súlyosan károsította a motorikus funkciókat. Egyes betegek képtelenek voltak járni, mások nem tudták a kezüket mozgatni.

A beavatkozást enyhe érzéstelenítésben végeztek, a betegek maguknál voltak mindvégig, és már másnap elhagyhatták a kórházat.

Illusztráció Forrás: Phanie/BURGER/PHANIE/Burger

Megnyílt az út egy nagyobb klinikai vizsgálat előtt

Az eredmények szerint valamennyi betegnél jelentős javulás következett be egy hónapon belül és ez a javulás hónapokon keresztül folytatódott. Nem figyeltek meg rendellenességet a betegek vérében, néhányuknál múló hányinger és hányás lépett fel, 78 százalékuk panaszkodott fejfájásra.

A kutatók kimutatták, hogy a befecskendezett őssejtek a beavatkozás után egy hónappal elkezdtek eltűnni, és két hónap alatt teljesen eltűntek. A tanulmány azt is felfedte, hogy a stroke betegek állapotában beállt javulás független volt életkoruktól vagy betegségük súlyosságától.

"Idősebb emberek általában nem reagálnak ugyanolyan jól a kezelésekre. De mi azt tapasztaltuk, hogy a 70 évesek állapota is jelentősen javult" - hangoztatta Steinberg.

A kevés emberrel végzett klinikai próbával elsősorban az eljárás biztonságosságáról akartak meggyőződni a szakemberek, az ígéretes eredmények azonban megnyitották az utat egy szélesebb körű klinikai vizsgálat előtt, amely hamarosan kezdődik.