Bajban vannak a vámpírok követői: veszélyes a vérivás

vámpír, vérivás
Vágólapra másolva!
Napjainkban nagy kultusza van a vámpíros filmeknek és könyveknek. A vámpírok életben maradásához nélkülözhetetlen a vérszívás. Ha azonban valaki halandó emberként próbálkozna vámpírként élni, és vérfogyasztással fedezni a táplálékszükségletét, a jogi kockázat mellett jelentős egészségügyi veszélyeknek is kitenné magát.
Vágólapra másolva!

Noha az ember hajlamos a vérszívást a fikció birodalmába utalni, időnként előfordulnak olyan esetek, amikor egyesek a valóságban is megpróbálkoznak a vérivással. 2011-ben például egy 19 éves texasi fiatalember tört be egy nőhöz, és megharapta a nyakát, hogy vért szívjon. Azt állította, hogy ő egy több évszázados vámpír, akinek szüksége van embervérre az életben maradáshoz.

A nőnek sikerült megszöknie és hívnia a rendőrséget. A támadót letartóztatták, és később elítélték a támadásért. De a leendő vámpírokat nem csak a börtön fenyegeti. Az egészségük is veszélyben van.

A vér mérgező

Nagyon kis (mondjuk néhány teáskanálnyi) mennyiségben a vér valószínűleg nem árt a szervezetnek, feltéve, ha nincsenek benne veszélyes kórokozók, olvasható a LiveScience ismeretterjesztő oldalon. Ennél nagyobb mennyiségnél azonban nem árt az óvatosság.

Bármilyen meglepő ugyanis, az ivással bekerülő vér mérgező. Ha a megfelelő helyen – szívben, erekben, szervekben – kering a szervezetben, akkor a vér nélkülözhetetlen az élethez. Lenyelve azonban más a helyzet.

Forrás: Thinkstock

Mivel a vér rendkívül gazdag vasban, és mert a szervezet nehezen választja ki a vasfelesleget, a rendszeresen vért fogyasztó állatoknál vastúladagolás lép fel. Annak ellenére, hogy a vas szükséges minden állat (sőt a legtöbb életforma) számára, nagy adagokban mérgező lehet.

A vasmérgezés összefoglaló neve hemokromatózis.

Ez sokféle betegséget és problémát okozhat, köztük májkárosodást, tüdővizenyőt, dehidrációt, alacsony vérnyomást és idegi rendellenességeket.

A vérevő állatoknak speciális az emésztőrendszere

Az emberekkel ellentétben a vért fogyasztó állatok emésztőrendszere alkalmazkodott e speciális táplálékhoz. A vérszopó vagy vámpír denevérnek például eleve nagy a vasbeviteli szükséglete, ami elsősorban a hemoglobin-szintézishez kell. Ennek ellenére a vasbevitel rendszerint meghaladja a szükségletet, ezért az állat különleges kiválasztási folyamattal szabadul meg a fölöslegtől.

Megevéskor a vér a tápanyagok kivonásához alkalmazkodott emésztőtraktuson halad át. A rendszerrel kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a denevérek bélrendszerét nyálkás membrán borítja, amely szűrőként megakadályozza, hogy túl sok vas jusson a véráramba.

Az embereknél azonban nem alakult ki ilyen vaskiválasztó mechanizmus, ezért a vérivás akár halálos is lehet azok számára, akik nagy mennyiségben fogyasztanak vért, vagy rendszeresen űzik e tevékenységet.