Rájöttek, mitől halnak éhen a ráksejtek

Rák elleni immunterápia, injekciós tű, vakcina
A student nurse prepares a syringe at the urology unit of the Angers hospital, western France, on October 25, 2013. The Angers hospital employs 6,000 people including 980 doctors. AFP PHOTO / JEAN-SEBASTIEN EVRARD
Vágólapra másolva!
Svájci kutatóknak egy fehérje gátlásával sikerült halálra éheztetniük a májrák sejtjeit, miközben a normális sejtek érintetlenül maradtak. A felfedezés új lehetőséget nyit a májrák gyógyítására.
Vágólapra másolva!

A lausanne-i École Polytechnique Fédérale (EPFL) kutatói a glutamin aminosav lebontásához szükséges fehérjét blokkolták, és így sikerült elpusztítaniuk a májrák sejtjeit.

A májrák a rák okozta halálozás második vezető oka világszerte. Ráadásul jelenleg meglehetősen korlátozottak a lehetőségek a kezelésére. Ezért különösen biztató a svájci kutatók felfedezése.

Májráksejtek fluoreszcens mikroszkópos képe és a glutamin szerkezete Forrás: Kristina Schoonjans/EPFL

A májrák sejtjei különösképpen rá vannak szorulva a glutamin aminosavra, mert ez szolgáltatja az „üzemanyagot” a sejtek osztódásához. Az EPFL kutatói most felfedezték, hogy a „májreceptor homológ 1 (LRH-1)” nevű fehérje a felelős a glutamin kisebb molekulákká alakításáért, amelyeket nagy mennyiségben fogyasztanak a májráksejtek.

E miatt az LRH-1 blokkolása a májsejtek éhezéséhez vezet, és nagymértékben visszafogja a májrák fejlődését egerekben, miközben az egészséges sejtekre nincs hatása.

A májrákot különösen nehéz gyógyítani (képünk illusztráció) Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

A felfedezés, amelyet a Genes & Development folyóiratban jelentettek meg a kutatók, lehetővé teszi új gyógyszerek kifejlesztését, amelyek az LRH-1 fehérjét veszik célba, és hatékonyan gyógyítják a májrákot.

A kutatók remélik, hogy ez a felfedezés más ráktípusok gyógyítását is elősegíti, ugyanis az LRH-1 nagy mennyiségben található a hasnyálmirigyben és a petefészekben is.