Növelni akarja az agysejtjei számát? Íme, négy trükk!

tea, zöld tea, kávé
Napi 2-3 adag tea még veszélytelen
Vágólapra másolva!
A média beszámolói szerint szinte minden szórakoztató vagy kellemes dolog veszélyezteti az agysejtjei mennyiségét. Létezik azonban néhány tevékenység, amely nem csökkenti, hanem inkább növeli az agysejtek számát, írja a Medical Daily.
Vágólapra másolva!

Kalóriamegszorítás

Az étkezéseknél gyakorolt önmérséklet nem csak a csípőbőségre van jó hatással. A Mental Health Daily szerint a kalóriabevitel megszorítása segít stresszválaszt kiváltani a szervezetből. Noha ez elsőre rossz dolognak tűnhet, a valóságban arra serkenti az agyat, hogy új agysejteket növesszen. De ne essen túlzásokba. Nagyjából 20-30 százalékos kalóriabevitel-csökkentésnél több már lenullázza ezt a jótékony hatást.

Zöld tea

Ha nem nagyon fűlik a foga a kalóriabevitel csökkentéséhez, még mindig van remény. Egy 2012-es tanulmány azt találta, hogy a zöld tea fogyasztásának hasonló hatása lehet. Ez annak köszönhető, hogy a zöld tea egy EGCG nevű antioxidáns vegyületet tartalmaz, amely segít a gondolkozási funkciók javításában és a memóriavesztés megakadályozásában.

Forrás: Flickr / lichtempfindlich

Kék áfonya

Újabb kellemes és könnyű módja az új agysejtek felépítésének, ha némi kék áfonyát ad az étrendjéhez. Egy 2008-as beszámoló azt találta, hogy az ezekben az apró, de erős bogyókban olyan antioxidánsok találhatók, amelyek változásokat okoznak az agy vérkeringésében. Ezek a változások nemcsak az agysejtek védelmét segítik, de az újak kialakulását is serkentik. Az áfonya antocianin nevű vegyületet is tartalmaz, amely az agy memóriaterületének idegi jelzéseit erősíti.

Szex és más aerob gyakorlatok

Talán a legjobb hír mindenki számára, hogy a PLOS ONE folyóiratban, 2010-ben publikált tanulmány szerint a nemi élet gyakorlása elősegíti a neurogenezist, azaz az agysejtek növekedését a hipokampuszban. Az agy hipokampusz nevű területe a memóriával kapcsolatos, valamint szabályozza az érzelmeket, így nem árt a pluszsegítség számára.

A konzervatívabb vagy idősebb emberek számára megnyugtató lehet, hogy nemcsak a szex, de a futás is segíti az agysejtek képződését, állítja a Mental Health Daily. A mérsékelt edzés segíti a gondolkodásbeli funkciók javulását a demenciával küzdő személyeknél is. Egy 2014-es tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen futottak egész életükben, kisebb valószínűséggel fejlődik ki időskori elbutulás, mint a tunyább életmódúaknál.