Citrusfélékkel harcolhatunk az elhízással kapcsolatos betegségek ellen

citrus
A legfrissebb kutatások szerint a citrusfélék rendszeres fogyasztása jótékonyan hat az elhízás ellen
Vágólapra másolva!
Ha narancsot, citromot vagy lime-ot adunk az étrendünkhöz csökkenthetjük az elhízással kapcsolatos betegségek kialakulásának kockázatát, mondták a kutatók az Amerikai Kémiai Társaság egyik ez évi ülésén.
Vágólapra másolva!

Az eddig is ismert volt, hogy a citrusfélék tele vannak a szív számára egészséges antioxidánsokkal. A brazil Universidad Estadual Paulista kutatócsoportja azt vizsgálta meddig terjed e gyümölcsök fogyasztásának hasznossága.

Ellensúlyozza a magas zsírtartalmú étrendet

Egy hónapon át egereket standard étrenddel,illetve magas zsírtartalmú étrenddel etettek, amelyhez flavanonokat adtak (ez az antioxidánsoknak a citrusfélékben megtalálható osztálya).

A legfrissebb kutatások szerint a citrusfélék rendszeres fogyasztása jótékonyan hat az elhízás ellen Forrás: Nébih


A nagy zsírtartalmú étrend – flavononok hozzáadása nélkül –

80 százalékkal növelte a vérben és 57 százalékkal a májban

a sejtkárosodást jelző markerek (úgynevezett tiobarbiturátsav reaktív anyagok, TBARS) szintjét.

A nagy zsírtartalmú ételek növelik a vérben és a májban a sejtkároodást Forrás: MTI/Varga György


A flavononok (heszperidin, eriocitrin és eriodiktiol) viszont jelentős mértékben (legkevesebb 50 százalékkal) csökkentették a TBARS szintjét a májban és majdnem 50 százalékkal a vérben.

Nem jár súlycsökkenéssel

Noha a kutatók nem figyeltek meg súlycsökkenést az egereknél a citrusfélék flavononjainak fogyasztásakor, úgy tűnik, hogy az egereknek nem szükséges fogyniuk ahhoz, hogy élvezzék a flavononok jótékony hatását.

Kísérleti egér Forrás: AFP


Csökkent a stressz-szintjük, a májkárosodás mértéke, a vérzsír és a vércukor értéke,

ami összességében jelentősen csökkentette a betegségek kialakulásának kockázatát.

Embereknél hasonló lehet a hatás

A kutatók azt mondják, hogy az emberek esetében is hasonló betegségcsökkentő hatást lehet elérni akár otthon is. Ehhez nem kell mást tenni, csak elfogyasztani egy pohár lime-lét vagy bevenni egy flavononokat koncentráltan tartalmazó pirulát.

Az elhízás napjainkban általános jelenséggé vált Forrás: AFP


„A jövőben citrus flavononokat használhatunk az elhízás okozta krónikus betegségek megelőzésére vagy késleltetésére az embereknél" – mondta Paula S. Ferreira, a tanulmány társszerzője.
„A tanulmány arra is utal, hogy a citrusfélék fogyasztásának valószínűleg a nem elhízott, de zsírban gazdag étrenden élő embereknél is lehet jótékony hatása. Ezek az emberek ugyanis jobban ki vannak téve a szív- és érrendszeri betegségek, az inzulinrezisztencia és a hasi elhízás kialakulása veszélyeinek."