Megfázott? Okolja a tevéket

teve, vírus
West Africa, Niger, Agadez Province, Agharous village, the Aďr festival, the most beautiful camel contest
Vágólapra másolva!
A Bonni Egyetemi Kórház kutatói éppen a tevétől eredő MERS vírust kutatták, amikor rájöttek, hogy nem csak ez a súlyos betegség, de a mindennapi megfázás is ezekre az állatokra vezethető vissza. Szerencsére új járványtól nem kell tartanunk, mert az immunrendszerünk már képes védekezni a vírus ellen.
Vágólapra másolva!

A Bonni Egyetemi Kórház kutatói igencsak meglepődtek, amikor a potenciálisan halálos MERS (közel-keleti légúti koronavírus) eredetét kutatták néhány kísérleti tevén, és észrevették, hogy az állatok szervezetében egy, a megfázásért is felelős vírushoz nagyon is hasonló patogén is megtalálható, írja az Independent.

Véletlenül bukkantak rá a vírusra

Christian Drosten professzor, a kutatócsapat tagja elmondta, hogy a MERS-kutatás során ezer tevét vizsgáltak meg, és olyan kórokozókat is találtak a szervezetükben, amelyek nagyon közeli rokonai voltak a HCoV-229E vírusnak. Ezek olyan kórokozók közé tartoznak, amelyek az emberi megfázásért is felelősek.

A MERS-t, azaz a közel-keleti légúti koronavírust 2012-ben fedezték fel, elsősorban Szaúd-Arábiában és környékén okoz megbetegedéseket, de előfordult már Európában és az Egyesült Államokban is. 2014 júliusáig 288 halálos áldozatot követelt. Eredetileg az egyiptomi sírlakódenevérhez (Taphozous perforatus) kötötték, de újabb vizsgálatok kimutatták, hogy a tevéről terjedhetett az emberre – az állatokban felfedezett koronavírus ugyanis 99%-ban megegyezett az emberi változattal. Feltételezik, hogy a kórokozó elsődleges forrása a dromedár, de még az is előfordulhat, hogy a tevékre is a denevérektől került át a vírus.

Ezzel a megfázás is úgynevezett zoonózis lett, azaz olyan fertőző betegség, amely állatról emberre képes átterjedni (a fordított zoonózis is létezik, ez esetben emberről állatra terjed a kór). Ilyen a megfázás és a MERS betegségén kívül a bubópestis, a kergemarhakór, a Dengue-láz, az ebola, a galandféreg, a HIV, a malária, a sárgaláz, a veszettség vagy a Zika is.

A német kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban publikálták az újabb eredményeket. Szerencsére járványtól nem kell tartanunk – a vírus annyira megegyezik az emberi változattal, hogy az egészséges szervezet ellenállóképessége legyűri.

Forrás: Photononstop/Photononstop/Emilie Chaix

Figyelmeztetés lehet a felbukkanása

A MERS-vírus egyébként Drosten professzor szerint egy furcsa kórokozó: nem nagyobb járványokat okoz, hanem kisebbeket, zárt területeken, mondjuk kórházakban. A betegség potenciálisan halálos.
„Szerencsére a vírus még nem alkalmazkodott hatékonyan az emberi szervezethez, így nem okoz nagyobb, globális kitöréseket" – nyilatkozta a professzor. A megfázás elterjedtsége azonban arra inti a kutatókat, hogy továbbra is megfigyeljék a MERS-vírust, hátha utóbbinak is sikerül úgy mutálódnia, hogy nagyobb problémákat okozzon.

MERS-CoV Forrás: AFP/British Health Protection Agency

„Az új eredményeink figyelmeztetnek a MERS lehetőségeire, hiszen ez is változhat úgy, mint a HCoV-229E, és globális járványt okozhat" – tette hozzá Drosten.