Nyomot hagyhat a könnyben a Zika

szem írisz retina
Woman's eye.
Vágólapra másolva!
A Zika-vírus genetikai anyaga jelen van az egerek könnyeiben – derítették ki amerikai kutatók. Azt egyelőre nem tudni, hogy embernél is nyomot hagy-e ilyen módon a kórokozó.
Vágólapra másolva!

Élő vírust nem sikerült kimutatni, csak azt, hogy a kórokozó genetikai anyaga (RNS-e) jelen van a rágcsálók könnyeiben. Emiatt egyáltalán nem biztos, hogy a könnyel átadható a fertőzés, ennek megállapításához további vizsgálatok szükségesek - írja az új kutatásra hivatkozva a Live Science tudományos portál.

Egyelőre annyi biztos, hogy egy héttel a fertőzés után az egerek könnye már nem tudta megfertőzni a többi állatot. Azt azonban még nem tudni, mi a helyzet emberek esetében.

„Habár nem találtunk vírust az egerek könnyeiben, ez nem jelenti azt, hogy emberek esetében is ez a helyzet" – mondta dr. Jonathan Miner, a tanulmány társszerzője.

– tette hozzá Miner.

Ismert, hogy a Zika-vírus embereknél okozhat problémákat a szemben, például előidézhet szemvörösödéssel járó kötőhártya-gyulladást, és szem mögött jelentkező fájdalmat.

Forrás: Origo

Hatással lehet a szemműtétekre

A kísérlet során a kutatók Zika-vírust fecskendeztek felnőtt egerekbe. Kiderült, hogy a kórokozók utat találtak a szembe és annak több részét (szivárványhártyát, retinát) is megfertőzték. Mivel az immunrendszer működése során nehezebben takarítja ki a kórokozókat a látószervből, mint a test többi részéből, így a vírusok tovább megbújhatnak a szemben. Hasonló jelenséget tapasztaltak ebolás betegeknél: több páciensnél például hónapokkal a gyógyulás után mutattak ki kórokozókat a látószervben.

A kutatások további részében a szakemberek azt próbálják megállapítani, hogy élő Zika-vírusok megbújnak-e az emberi szem egyes részeiben. Ha igen, az hatással lehet a szemműtétekre, például szaruhártya-átültetés előtt alaposan meg kell vizsgálni a donort.

Az eredményeket a Cell Reports szakfolyóirat legfrissebb számában közölték.