Győzze le evéssel a depressziót!

depresszió pánikbeteg
Female depressed patient sitting on the chair in a hospital ward
Vágólapra másolva!
Az étrend és a depresszió közti kapcsolat sokkal erősebb, mint azt gondolnánk, állítja a Columbia Egyetem pszichiátere.
Vágólapra másolva!

A Big Think ismeretterjesztő csatorna számára készített videóban dr. Drew Ramsey, a Columbia Egyetem klinikai pszichiátria docense részletezi a táplálkozás szerepét a depresszió kialakulásában és elkerülésében.

Tápanyaghiány és sok transzzsírsav

Az egészséges emberekhez képest a depresszióval és más mentális problémával küzdő embereknél gyakrabban tapasztalják azt, hogy valamilyen tápanyaghiányban (különösen D-vitamin-hiányban) szenvednek. Az is kiderült, hogy ha ezt a hiányt megszüntetik, akkor a tünetek jelentős javulása érhető el.

Más kutatók azt tapasztalták, hogy a sok transzzsírsavat (gyorséttermi és félkész ételek, valamint a chipsek, a kekszek és a nápolyik) fogyasztók körében a depresszió kockázata 48 százalékkal volt magasabb azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak káros zsírsavakat. Ramsey úgy becsüli, hogy a megfelelő étrenddel a depresszió kockázata akár 50 százalékkal is csökkenthető.

Forrás: Photononstop/Eric Audras

A módosított mediterrán étrend a nyerő

Ami a megfelelő étrendet illeti, Ramsey egy 2015-ös tanulmányra hivatkozik, amely azt találta, hogy a módosított mediterrán diétán élő embereknél a legkisebb az esélye a depresszió kifejlődésének egy tízéves időszak alatt, különösen azoknál, akiknél már kialakult a 2-es típusú cukorbetegség.
A kutatók a legfontosabb tényezőknek az omega-3 zsírsavak, a zöldségeket, a gyümölcsök, a hüvelyesek és az olajos magvak étrendbe iktatását és mérsékelt alkoholfogyasztást tartották. A diéta megengedi a kismértékű vöröshús-fogyasztást is.

A videó végén Ramsey megjegyzi, hogy tulajdonképpen arról van szó, hogy a tányérunk legyen tele leveles zöldségekkel és tápanyagban gazdag ételekkel, mert ezek mind fontos üzemanyagai az egészséges agynak.