A kurkuma egészséges lehet, de csak ennivalóban

kurkuma
A kurkumafogyasztás ősi indiai hagyományokhoz vezethető vissza
Vágólapra másolva!
A kurkuma nagyon divatos szer napjainkban. A legkülönfélébb bajokra kínálják táplálékkiegészítőkben, kapszulákban és természetesen ételek fűszerezésére. A BBC egyik műsora most utánajárt, mennyi igaz a reklámokból. Meglepő eredményre jutottak.
Vágólapra másolva!

Több ezer tudományos cikket publikáltak már a kurkuma, illetve fő hatóanyagának, a kurkiminnak a laboratóriumi vizsgálatáról. Ezek közül néhány ígéretes egészségügyi eredményekről számolt be. A kísérleteket azonban főként egereken végezték és irreálisan nagy adagokkal. A való világban, emberekkel eddig igen kevés vizsgálatot folytattak.

Háromféle beviteli mód

A BBC Bízz bennem, orvos vagyok (Trust Me, I'm A Doctor) műsora vezető szakemberek segítségével 100 önkéntest toborzott egy új kísérlethez. A résztvevők közül csak néhány fogyasztott rendszeresen kurkumát.

A vizsgálatban három csoportra osztották az önkénteseket.

Az egyik csoport résztvevőinek naponta egy teáskanálnyi kurkumát kellett elfogyasztaniuk, ideális esetben a táplálékukba keverve. A másik csoport tagjait ugyanennyi kurkumát tartalmazó táplálékkiegészítő elfogyasztására kérték, a harmadik csoportnak pedig kurkumát nem tartalmazó placebót adtak.

A teáskanálnyi kurkumát fogyasztók találékonyak voltak a fűszer beszedésében: a bevitel módja a meleg tejjel keveréstől a joghurttal való fogyasztáson át sokféle volt. Sokan még így is utálták az ízét.

Kurkuma cserje és őrölve Forrás: Thinkstock

DNS-metilációs vizsgálat

A kurkumafogyasztás hatékonyságát egy új teszttel vizsgálták meg, amelyet Martin Widschwendter és csoportja fejlesztett ki a londoni University College-ban.

Widschwendter professzor a rák kialakulásával foglalkozik. Ő és csoportja felfedezett egy változást a DNS-ben, amely a sejtekben játszódik le, mielőtt rákosak lennének.

Ez a változás a gének „csomagolásában", azaz a DNS metilációjában következik be.

Ez némiképp hasonlít egy olyan fényerő-szabályozós kapcsoló működéséhez, amely fel- vagy lekapcsolja a gén aktivitását.

Az igazán izgalmas dolog az, hogy ha időben észlelik ezt a változást, akkor potenciálisan visszafordítható. Ez magyarázza például azt, hogy a tüdőrák kockázata jelentősen csökken, ha valaki abbahagyja a dohányzást.

Forrás: AFP

Csak az élelemmel keverve hatékony

Így tehát a műsor készítői felkérték Widschwendter professzort, hogy vizsgálja meg az önkéntesek vérsejtjeiben található DNS metilációs mintázatát a kísérlet kezdetekor és befejezésekor. Arra voltak kíváncsiak, hogy a kísérlet feltár-e valamilyen változást a rák és más betegségek, például allergiák kialakulásának kockázatában. Ilyen vizsgálatot korábban még sose végeztek.

– mondta a professzor, ami nem okozott meglepetést.

Érdekesebb volt, hogy a kiegészítőt szedő csoportban sem tudtak kimutatni semmilyen különbséget. Ez némiképp meglepő és csalódást keltő volt.

A legizgalmasabb viszont a harmadik csoport eredménye volt.

„Abban a csoportban, amely az ennivalóba keverve szedte a kurkumaport, jelentős változásokat vettünk észre" – mondta Widschwendter. „Találtunk egy gént, amely különösen nagy eltérést mutatott. És ami érdekes, az az, hogy erről a génről már tudtuk, hogy szerepet játszik három specifikus betegség kialakulásában: depresszió, asztma és ekcéma, valamint rák. Ez valóban meghökkentő felfedezés."

Forrás: Shutterstock

További kísérletek kellenek

Arra, hogy miért csak az utolsó csoportban volt hatásos a kurkuma, a kísérletben résztvevő egyik orvos azt a magyarázatot adta, hogy valószínűleg a zsír hozzáadása vagy a melegítés segít az aktív hatóanyagok oldhatóbbá tételében, és így a jobb felszívódásában.

Mivel a csoport tagjai a legkülönfélébb élelmiszerekkel vitték be a kurkumát, és mindegyiküknél megfigyelhető volt a génváltozás, ezért nagy valószínűséggel kizárható, hogy nem a kurkuma volt hatásos, hanem valamelyik „bevivő" élelmiszer.

Természetesen a most kapott eredmények megerősítéséhez még sok további kísérlet szükséges. De úgy tűnik, hogy a kurkuma jótékony hatása mégsem teljesen légből kapott.