Kaphat-e valaki influenzát az oltástól?

Influenza
Az Influenza szezonálisan visszatérő milliókat érintő tömegbetegség
Vágólapra másolva!
Az influenza megelőzésének jelenleg egyetlen hatásos módja az influenzaoltás. Noha az oltásnak lehetnek különféle mellékhatásai, ezek az esetek nagy többségében enyhék, csak nagyon ritkán fordulnak elő súlyosabb allergiás reakciók. Bár gyakran hallhatjuk, hogy az oltástól influenzát lehet kapni, ez azonban tévhit.
Vágólapra másolva!

Az amerikai közegészségügyi központ (CDC) azt ajánlja, hogy hathónapos kor fölött minden embert évente egyszer oltsanak be influenza ellen. Nem meglepő, hogy – mint általában a hatékony gyógyszereknek – az oltásoknak is lehet mellékhatásuk.

Ezek azonban az esetek nagy többségében enyhék, viszont évről évre változók.

Ennek az az oka, hogy a vírusok és a ennek megfelelően a vakcinák is évről évre változnak, így a potenciális mellékhatások ugyancsak eltérőek lehetnek.

Okozhat-e influenzát az oltás?

„Elterjedt tévhit, hogy az influenzaoltástól influenzát lehet kapni" – mondta a Live Science-nek Dr. William Schaffner, a Vanderbilt Orvosi Egyetem szakértője.

Az Influenza szezonálisan visszatérő milliókat érintő tömegbetegség Forrás: AFP

Az influenzaoltásban elölt vírusok vannak,

ezért az emberek nem kaphatnak influenzát a vakcinától.

Mivel azonban mintegy két hét alatt alakul ki a védettség az oltást követően, egyesek megkaphatják az influenzát nem sokkal az oltás után. Néhányan a megfázás tüneteit tulajdonítják tévesen a vakcinának, mondta dr. Schaffner.

Gyakori mellékhatások

Az oltás leggyakoribb mellékhatása a fájdalom érzése és a kivörösödés az oltás helyén, ami kevesebb, mint két napig tart a CDC szerint. Ez a tünet az oltottak 10-64 százalékánál előfordul.
Az influenzaoltás más gyakori mellékhatásai közé tartozik a fejfájás, a láz, a hányinger és az izomfájdalom.

Influenzavírus elektronmikroszkópos képe Forrás: Wikimedia Common

Más injekcióhoz hasonlóan néha ájulás is előfordulhat az oltáskor.

Láz csupán a páciensek 1-2 százalékánál fordul elő mellékhatásként, mondta dr. Schaffner. Súlyosabb mellékhatás – köztük allergiás reakció – igen ritka. Ha azonban ilyen tüneteket észlelünk azonnal forduljunk orvoshoz (ha nem az orvosi rendelőben kapjuk az oltást).

Tojásallergiások vigyázat!

Ebben az évben a CDC megváltoztatta az influenzaoltás ajánlását súlyos tojásallergiában szenvedők esetében. Számukra mindenképpen ajánlott az oltás orvosi személyzet jelenlétében történő beadása, akik képesek felismerni és kezelni az esetleg kialakuló súlyos allergiás állapotot.