Olyan, mint egy booking.com az orvostudománynak

sebészet, transzplantáció, szervátültetés, operáció, műtét, orvos, doktor, műtő, kórház
Vágólapra másolva!
Az ARCHIMEDICX olyan weboldal, ami betegek ezreinek életét könnyítheti meg: egy olyan booking.com-szerű portál az orvostudomány számára, ahol a felhasználó megtalálhatja a számára legmegfelelőbb szakorvost szerte a világon. A DLD Tel Aviv Innovációs Fesztiválon a startup marketing vezérigazgatójával, Guy Klajmannal beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Egy napon Moni Milchman, az orvosi központok létesítésével foglalkozó izareli üzletember Brüsszelben élő lánytestvére megbetegedett, és műtétre volt szüksége. Milchman, aki munkájából fakadóan teljesen otthonosan mozgott az orvostudományi eljárások között, és tisztában volt vele, hogy ez egy rutinműtét, azt tanácsolta a testvérének, hogy ne gondolja túl a dolgot, és menjen el a legközelebbi kórházba, essen túl a dolgon. Ha minden jól ment volna, a beteget megműtik reggel, és délután már haza is mehetett volna.

A legegyszerűbb orvosi eljárásból is lehet tragédia (illusztráció) Forrás: SOTE

Ehhez képest a műtét során valami balul sült el, Milchman testvére pedig lebénult, majd néhány hónappal ezután el is hunyt, mindezt a szakavatatlan orvosi kezek miatt. Milchman ekkor döntötte el, hogy változtatni akar a helyzeten: a tragédia és a hozzá segítségért forduló ismerősök hatására megalapította a világ első olyan weboldalát, amely a szükséges kezelések alapján keresi meg a betegnek a legmegfelelőbb orvosi intézményt.

Egyszerű és ingyenes

Az ARCHIMEDICX nagyon egyszerűen működik: a betegnek be kell írnia a szükséges műtéti eljárást a keresőbe, majd kiválasztani az árkategóriát, az utazási időt és a preferált nyelvet. A weboldal több mint 300 kórházzal és 2500 orvosi központtal dolgozik együtt,

a 2015-ös indulás óta pedig már több mint 20 országba közvetít betegeket különböző műtétekre.

A mai napig 250-nél is több orvosi eljárásra keresi a legmegfelelőbb megoldást, és HIMSS tanúsítvánnyal is rendelkezik. Az eljárások között megtalálhatóak a plasztikai műtétek, a tumorok kezelése, az egyszerű vakbélműtét vagy a rákkutatással kapcsolatos legfrissebb, igazolt eljárások is.

Persze egy ilyen weboldal láttán az embernek jogosan jut az eszébe az, hogy vajon mennyire pártatlan válogatásról beszélünk, ha végignézzük a felajánlott orvosi intézményeket. Guy Klajman, az ARCHIMEDICX marketing vezérigazgatója nem is lepődött meg a kérdésen, amikor a DLD Tel Aviv Innovációs Fesztiválon beszélgetve szinte elsőként feltettem neki.

Az ARCHIMEDICX-nek jelenleg négy helyi irodája van: Londonban, Brüsszelben, Rigában és Tel Avivban Forrás: ARCHIMEDICX

Hogy lehet egy ilyen szolgáltatás pártatlan?

"Természetes, hogy mindenki tudni akarja, pártatlanul válogatjuk-e ki a kórházakat és az orvosi központokat" - mondta el az Origónak. "Ezért megnyugtató mindenki számára, hogy nem mi végezzük a kutatásokat, hanem egy Quomeda nevű független egészségügyi piackutató cég. Az ő feladatuk az, hogy folyamatosan naprakészen tartsák az adatbázisunkat, és újabb orvosi intézményeket találjanak a legjobb szakemberekkel. A vállalat különböző forrásokból összeszedi az adatokat, de

és a helyi törvényeket teljességgel betartsa."

Persze a következő kérdés, ami felmerül, az az, hogy ez miért éri meg az ARCHIMEDICX csapatának - ha teljesen függetlenek maradnak a kórházaktól, vajon miből nyerik a profitot? "Azoktól az intézményektől, amelyek rajtunk keresztül találtak maguknak pácienst, és szerződésben állunk velük, 10%-ot kapunk a behozott profitból. Amikor tavaly elindultunk, a 300 induló intézmény mindössze fele szerződött velünk. A különbség annyi, hogy a szerződött felekkel mi állunk kapcsolatban, miután a páciens kiválasztotta őket, így csupán azt a százalékot kell nekünk fizetniük, amennyit a többi ügynökség is kérne. A nem szerződött felekkel a páciensnek tőlünk függetlenül kell felvennie a kapcsolatot" - mondta Klajman.

Guy Klajmannal a DLD Tel Aviv Fesztiválon beszélgettünk Forrás: DLD

A kórházak nem mindig fogadják örömmel

Persze az intézmények nem mindig fogadják túl jó szájízzel az ARCHIMEDICX munkáját, mivel az adatbázis létrehozásához olyan információkra volt szükségük, amelyek sokszor nagyon érzékenyek, és mindezt úgy kell átadniuk, hogy nem tudják felügyelni a procedúrát. A weboldal ezeket az információkat felhasználva rangsorolja a legjobb orvosi intézményeket, méghozzá úgy, hogy azt azok később nem tudják megváltoztatni, és sehogyan sem befolyásolni. Ezért egész szép teljesítmény, hogy

mára már 500 intézménnyel sikerült aláírni.

A weboldal használata teljesen ingyenes, mindössze az Egyesült Államokban és Németországban zajló műtéteken van plusz közvetítési összeg, mivel itt a törvények tiltják az egészségügyi páciensközvetítésért való fizetést. Mivel az ARCHIMEDICX egyébként munkásságáért némi kedvezményt kap, a páciensre áthárítva ez még mindig olcsóbb lesz, mintha saját maguk keresnék meg a szóban forgó orvosi intézményeket.

A betegturizmus is kiszélesedhetne

A startupnak egyébként jelenleg nincsen igazi vetélytársa a piacon: két weboldal létezik, ami hasonló célból működik, de egyik sem ilyen átfogó, mint ez. A ZogDoc csak az Egyesült Államokban működő orvosi intézményekre fókuszál, a Ping An Good Doctor pedig a kínaiakra. Mindkettő lokális és nem igazán ajánl fel segítséget a különböző intézményekkel való kommunikációhoz.

Egyelőre a piac egyetlen ilyen globális versenyzője az ARCHIMEDICX.

Bár a startup még csak tavaly óta létezik, az előkészítése 2012 óta folyik. A következő lépés a szolgáltatások kiszélesítése és a profit növelése lesz: jövő hónapban bevezetik az online finanszírozási rendszert, és tervezik, hogy biztosítási társaságokkal is tásulnak, hogy kiterjedt orvosi turistahálózatot hozzanak létre a betegek és a kórházak érdekeinek is figyelembe vételével. Már ma is rengetegen utaznak orvosi okokból: a VISA adatai szerint az elmúlt 10 évben a teljes turizmus multimillió dolláros iparrá változott, és a következő tíz évben 25 százalékkal nőni fog az erre költött összegek aránya. 176 ország kutatására alapozva kiderítette, hogy évente 14 millió beteg lépi át az országhatárokat azért, hogy máshol keressen orvosi segítséget. Nem csoda, hogy az ARCHIMEDICX egy éves fennállása óta ilyen gyorsan fellendült - olyan piaci rést találtak, amit ők tölthetnek be először a világon.