Egy tablettával megelőzhető lesz az Alzheimer-kór?

2016.10.08. 10:48

Amerikai kutatók állításuk szerint jó úton járnak, hogy kifejlesszenek egy olyan gyógyszert, amely megakadályozza az Alzheimer-kórt okozó plakkok felhalmozódását az agyban.

Noha az Alzheimer-kór pontos oka még nem ismert, az biztos, hogy az agyban felhalmozodó plakkok hozzájárulnak a betegség kialakulásához. A plakkok a tau nevű fehérjéből épülnek fel, amely az évek folyamán természetes úton felhalmozódik az emberek agyában. 

Magyarországon napjainkban hozzávetőleg 200 ezer Alzheimer-kóros ember élForrás: AFP/Francois Guillot

A kutatók egy sor enzimet (úgynevezett kinázokat) teszteltek azért, hogy megállapítsák melyek kapcsolódnak a tau csökkentett szintjéhez. Végül azt tapasztalták, hogy az úgynevezett Nuak1 nevű enzimet gátolva csökkent a plakk-képződés a muslicák, az egerek agyában és az emberi agysejtkultúrákban.

„A következő lépés olyan gyógyszer kifejlesztése lesz, amely gátolja a Nuak1 működését abban a reményben, hogy egy nap képes lesz csökkenteni a tauszintet azokban, akik egyébként a taufelhalmozódás miatt hajlamosak a demenciára" – mondta Juan Botas, a Neuron folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

A gyógyszer a Nuak1 enzimet gátoljaForrás: Dreamstime

Noha a kutatás még gyerekcipőben jár, a csoport azt reméli, hogy egy nap egy tabletta bevételével átalakíthatják majd az Alzheimer kialakulása szempontjából magas kockázatú betegeket alacsony kockázatúvá éppúgy, ahogy a magas koleszterinszintű betegek gyógyszerszedéssel csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK