Itt az első univerzális horkolásgátló készülék

horkolás, alvászavar
Vágólapra másolva!
Jelenleg nem létezik olyan horkolásgátló szerkezet, ami minden fajta horkolásra jó megoldást nyújtana - ez legalábbis azokra az eszközökre igaz, amelyek a horkolás okát akarják megszüntetni. De mi a helyzet akkor, ha nem az okot, hanem magát a hangot tudjuk semlegesíteni? A DLD Tel Aviv startup fesztiválon a QuietLife egyik alapítójával, Jason Naparstekkel beszélgettünk - a startup első kütyüje, a Silent Life horkolássemlegesítő lehet az első olyan eszköz, amely mindenféle horkolásra tökéletes megoldást nyújthat.
Vágólapra másolva!

A Webbeteg egy cikke szerint ma Magyarországon a felnőtt lakosság nagyjából fele horkol (Hungarostudy, 2002). Bár a piacon ezerféle horkolásgátló készülék létezik, valójában egyikük sem képes a horkolás minden fajtáját "gyógyítani" - annak ugyanis, hogy miért horkolunk, ezerféle oka lehet az egyszerű orrsövényferdüléstől kezdve a mandulagyulladáson át az alvási apnoé is.

A horkolás okozta alvászavar komoly egészségügyi kockázatot rejthet Forrás: AFP

Mind-mind más kezelést igényel, így ha a horkolás okát akarjuk megszüntetni, sokkal összetettebb dolgokra lesz szükségünk, mint egy egyszerű horkolásgátló tapasz.

Nem az okot, a hangot üti ki

A QuietLife izraeli startup pontosan ezért nem arra vállalkozik, hogy a horkolás okával foglalkozzon, sokkal inkább azzal, hogy a hangot semlegesítse - teljesen non-invazív módon. "A Silent Partner az első olyan horkolásgátló készülék, ami a zajszűrést használja fel a horkolás ellen" - mondta el az Origónak Jason Naparstek, a QuietLife egyik alapítója. "Az eszköz nem a horkolás biológiai oldaláról közelíti meg a dolgot, hanem

Zajszűrés a hálószobában

A zajszűrés elve nem újdonság: a Wikipedia szócikke szerint a Bose cég már 1978-ban készített ilyen elven működő fejhallgatókat kifejezetten repülőgépeken való alkalmazásra. Ahhoz, hogy megértsük, mi is történik pontosan ilyenkor, muszáj tisztában lennünk azzal, mi is tulajdonképpen a hang: a hanghullámok tulajdonképpen nyomáshullámok, amelyeknek megvan a saját amplitúdójuk és frekvenciájuk. Amplitúdónak a rezgés egyensúlyi állapottól való eltérést nevezzük (minél nagyobb az amplitúdó, annál hangosabbnak érzékeljük a hangot), a frekvencia pedig megadja, hogy egy adott időintervallum alatt mennyi hanghullám halad el egy adott ponton.

Így működik a Silent Partner: a kütyü által kiadott hang semlegesíti a horkolás hanghullámait Forrás: Silent Partner

A zajszűrő készülékek úgy működnek, hogy a kiszűrni kívánt zajjal azonos amplitúdójú, de fordított fázisú hangot bocsájtanak ki. Az amplitúdógörbén ez jól ábrázolható: a minimumokat és maximumokat jelölő görberészekkel pontosan ellentétesen, a kiszögellések között jelenik meg az "ellenhang", ami végül

kioltja az eredeti, megszüntetni kívánt hangot

- ez esetben a horkolást.

"A Silent Partner egy noninvazív eszköz, nem nyúl bele az emberi test működésébe - csupán lehalkítja a horkolást, hogy az alvás zavartalanabbá válhasson" - mondta Naparstek.

Megjósolja a horkolást

A Silent Partner megalkotása során az volt az igazán nagy kihívás, hogy a horkolással egy időben, szabálytalanul ismétlődő hangokat kellett kioltani. Ezért a kutatóknak muszáj volt gyakorlatilag megjósolniuk a hanghullámokat, hogy a horkolás előtt milliszekundumokkal tudják elindítani a kioltó ellenhullámokat. Ezért olyan algoritmust hoztak létre, ami majdnem 100 százalékban sikeresen előrevetíti a várható hanghullámokat.

Az orra helyezhető eszköz persze nem szűri ki teljesen a horkolás hangját - az átlagosan 61 decibeles horkolást nagyjából 46 decibelesre csökkenti. Ez kevésnek tűnhet, de valójában nagy különbségről van szó: körülbelül húsz decibel a különbség egy pár méterre ránk üvöltő és egy hozzánk normál hangon beszélő ember hangereje között. Nincs szükség arra, hogy teljesen megszüntessük a horkolás hangját, elég annyira lehalkítani, hogy az ne zavarja meg az éjszakai alvást.