Váratlan helyről érkezik a szuperbaktériumok elleni fegyver

szuperbaktérium
Vágólapra másolva!
Az erszényes ördög (tasmán ördög) anyateje segíthet az antibiotikumoknak ellenálló, halálos szuperbaktériumok elleni harcban ausztrál kutatók szerint.
Vágólapra másolva!

A Sydneyi Egyetem kutatói felfedezték, hogy az erszényes ördög anyatejében lévő peptidek megölik a rezisztens baktériumokat, köztük a meticillinnek ellenálló Straphylococcus aureus (MRSA) baktériumot és az enterococcus baktériumot.

A kutatók azért vizsgálták az erszényes ördögöt, mert az utódoknak születésükkor alulfejlett immunrendszerük van, ám anyjuk baktériumokkal teli erszényében mégis felnőnek.

- idézte Emma Peelt, a Nature című folyóiratban megjelent kutatás egyik résztvevőjét a Medicalxpress tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Más erszényeseket vizsgálva kiderült, hogy a Derby-kengurunak (más néven törpekenguru) nyolc, az oposszumoknak 12 ilyen peptidje van - tette hozzá a kutató.

Az ausztrál szakemberek az erszényes ördög genetikai kódját tanulmányozva találtak rá a katelicidin nevű peptidre, majd laboratóriumban előállították a baktériumölő peptidet, amely kísérleteikben elpusztította a rezisztens és más baktériumokat.

Illusztráció Forrás: Origo

"Lassan mozgó cunami"

"Napjaink egyik legbonyolultabb feladata új antibiotikumok felfedezése a gyógyszerrezisztens baktériumtörzsek ellen.

- hangsúlyozta Carolyn Hogg, az ausztrál egyetem kutatási igazgatója.

Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy a szuperbaktériumok hatását egyes tudósok "lassan mozgó cunamiként" írták le, és a helyzet e területen "rossz, és egyre rosszabbá válik".