Egyszerű étrendváltás segíthet a leukémiás betegeknek

leukémia
Vágólapra másolva!
Japán kutatók első ízben mutatták ki, hogy egy adott aminosav egyszerű elhagyásával az egerek étrendjéből teljesen leállítható az új vérsejtek termelődése. Ez elsőre rossz dolognak hangzik, de rendkívül hasznos lehet azoknál a betegeknél, akik csontvelő-átültetés előtt állnak.
Vágólapra másolva!

Ha a most felfedezett jelenség működik emberekben is, akkor az azt jelentené, hogy az étrend egyszerű megváltoztatása a csontvelő-transzplantáció előtt néhány héttel kiválthat egy sor kemo- vagy sugárterápiás kezelést, amelyek célja a régi vérsejtek kisöprése, hogy helyet csináljanak az új, egészséges sejteknek.

A valin lehet a nyerő

Jelenleg 20 betegből egy meghal a csontvelő-átültetés és néha az előzetesen szükséges kezelések szövődményeinek következtében. Így tehát egy hatékonyabb és a szervezetet kevésbé megterhelő módszer kidolgozása hihetetlenül hasznos lenne a vérrákkal, például leukémiával élők számára.

Forrás: AFP

– mondta a kutatások vezetője, Nakaucsi Hiromicu, a Tokiói és a Stanford Egyetem munkatársa, a Science magazinban megjelent cikk társszerzője.

Az új kutatás a valin nevű aminosavra koncentrált,

amelyet az emberek fehérjék fogyasztásával visznek be a szervezetbe.

Leáll az őssejtek szaporodása

Nakaucsi és munkatársai azt tapasztalták, hogy a valin meglepően egyszerű és létfontosságú szerepet játszik a vérőssejtek képződésében. Úgy tűnik, ez a folyamat valin nélkül nem játszódik le, bár az egyelőre nem világos, miért.

A vérőssejtek vagy más néven hemopoetikus őssejtek a csontvelőben találhatók.

Ezek a prekurzor sejtek, amelyek a véráramban keringő összes alapvető sejtté alakulnak. E sejteket kell átültetni a csontvelővel, ha valaki leukémiában szenved.

Vörösvérsejtek és rákos fehérvérsejtek Forrás: AFP


A kutatócsoport azt találta, hogy ha az étrendjüket átalakítva megfosztják az egereket a valintól, akkor két-négy héten belül teljesen leáll az új vérőssejtek képződése.

Miután teljesen kiiktatták a valint az egerek étrendjéből, a csoport sikeres csontvelő-átültetést hajtott végre az állatoknál

mindenféle előzetes sugár- vagy kemoterápia nélkül. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy néhány egér elpusztult a tápanyag hiánya miatt, mert a valin szerepet játszik az anyagcserében és a szövetregenerálódásban is.

Emberi őssejtekkel is működik

Nakaucsi és munkatársai ezután kiterjesztették a laboratóriumi kísérleteket emberi vérőssejtekre, és kimutatták, hogy valin hiányában leáll az osztódásuk, ami annak ígéretes jele, hogy a módszer működhet emberekben is.

Egyelőre még várni kell a gyakorlati alkalmazás bevezetésére Forrás: AFP/Alexander Khudoteply


Az emberi szervezetben előforduló 20 aminosav közül 9 esszenciális (amely nélkül nem élhet az ember, és a táplálékkal kell bevinni).

Sajnos ezek közé tartozik a valin is.

Ennek ellenére Nakaucsi bízik benne, hogy sikerül egy olyan módszert kidolgozni, ahol a valinmegvonással helyettesíteni lehet a durvább kezelést.

Messze még a gyakorlati alkalmazás

„A kemoterápiával vagy a sugárkezeléssel összehasonlítva a valinhiányos étrend toxicitása sokkal, sokkal alacsonyabbnak tűnik” – mondta Nakaucsi egy sajtónyilatkozatban. Elképzelhető, hogy más aminosavak megvonása egyéb őssejtek szaporodására hat, így a lehetőségek tárháza szinte korlátlan. Természetesen sok kutatás és hosszú idő kell még ahhoz, hogy az ígéretesnek tűnő étrendi kezelések a gyakorlatban is megvalósíthatók legyenek.