Járványszerűen terjednek a hallucinációk egy kórházban

skizofrénia illusztráció
Vágólapra másolva!
Furcsa „járvány” ütötte fel a fejét az Egyesült Államokban. Öt ember egy eddig azonosítatlan betegségben szenved, amelynek fő tünete a hallucináció. Ráadásul a titokzatos kór úgy tűnik, érintéssel terjed.
Vágólapra másolva!

Az első eset egy 78 éves, Oregon államban élő hölgyhöz köthető. Az érintett azzal riasztotta a rendőröket, hogy nyolc ember le akarja tépni a gépjárműve tetejét, ami természetesen nem volt igaz – írja az IFL Science tudományos portál az Oregon Live híroldal tudósítására hivatkozva.

A történet itt vesz különös fordulatot. Napokon belül ugyanis a nő 54 éves gondozója, két rendőr és egy kórházi alkalmazott ugyanolyan élénk hallucinációkról, érzéki csalódásokról kezdett beszámolni, mint a 78 éves páciens. A betegekben közös, hogy mind kapcsolatba kerültek egymással. A járványügyi hatóságok már vizsgálódnak, de egyelőre nem találtak bizonyítékot semmilyen érzéki csalódást kiváltó szennyező anyag jelenlétére. Az érintettek vértesztje sem mutatott rendellenességet.

Forrás: Flickr/Joe Skinner Photography

Az orvosok először az idős asszony fájdalomcsillapító tapaszára gyanakodtak, mint a hallucinációs tünetek kiváltójára, ez az elmélet azonban nem magyarázza az állapot terjedését. A rendőrség azóta közleményben megerősítette, hogy az érintett két rendőrt kiengedték a kórházból. Az idős nő, gondozója, valamint az egészségügyi alkalmazott – aki időközben influenzás lett – egyelőre nem hagyhatta el a kórházat, kivizsgálásuk folytatódik.

A Popular Science tudományos weboldal megkérdezett egy szakértőt is az esetről. James Giordano, a Georgetowni Egyetem professzorának véleménye szerint az előzetes vizsgálatok eredménye ellenére minden bizonnyal valamilyen szennyező anyag lehet a tünetek kiváltója. Giordano szerint az sem zárható ki ugyanakkor, hogy úgynevezett indukált paranoid pszichózissal van dolgunk. Ennek lényege, hogy a páciens pszichotikus tünetei egy vele szoros kapcsolatban lévő pszichotikus egyén hatása révén jönnek létre.