A nők ivásban is majdnem felzárkóztak a férfiakhoz

alkohol
Vágólapra másolva!
Ausztrál kutatók átfogó tanulmánya megállapította, hogy a nők ivási szokásai és e miatt az ivással kapcsolatos betegségek gyakorisága erősen közeledik a férfiakéhoz.
Vágólapra másolva!

Egy tanulmány, amelyben 4 millió, 1891 és 2001 között született embert vizsgáltak, azt mutatta ki, hogy a férfiak régebben jóval nagyobb valószínűséggel ittak és e miatt sokkal több egészségi problémájuk volt, mint a nőknek. A BMJ Open folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban a jelenlegi generáció mindent megtesz azért, hogy szűküljön a két nem közötti távolság az ivásban is.

Hasonlóak lettek az ivási szokások

A kocsmázási szokások kiegyenlítődését

részben a férfiak és a nők társadalmi szerepének változása magyarázza,

írja a BBC News.
A tanulmány szerint az 1900-as évek elején született férfiak közül több mint kétszer (2,2) annyian ittak alkoholt, mint a nők. Háromszor nagyobb valószínűséggel ittak problémás mennyiségű alkoholt, és 3,6-szeres gyakorisággal alakult ki náluk egészségi probléma (például májzsugorodás) az ivástól, mint a nőknél.

Forrás: AFP/Shaklein Stanislav


Az ezt követő évtizedekben azonban az olló annyira bezáródott,

hogy a század végére a férfiak csupán 1,1-szer nagyobb valószínűséggel fogyasztanak általában alkoholt, mint a nők

és a problémás ivásban és az ivás okozta betegségekben is csak 1,2-szeres, illetve 1,3-szeres a szorzó.

Jobban oda kell figyelni a nőkre

Az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem csoportja az egész világról gyűjtött adatokat elemezte, de az adatok nagy többsége Észak-Amerikából és Európából származott.

Forrás: AFP


– áll a kutatók közleményében. „A mostani tanulmány megkérdőjelezi ezt a feltevést, és arra utal, hogy a nőkre, különösen a fiatalokra több figyelmet kell fordítani, hogy megelőzzék náluk az alkoholfogyasztást és a vele kapcsolatos problémákat."

A szerepváltás is csökkenti a különbséget

„A férfiak és a nők szerepe változott az évtizedek folyamán, ez valószínűleg bizonyos mértékben hozzájárul e trendekhez, de nem csak ez okolható" – mondta Mark Petticrew professzor, a londoni Higiénia és Trópusi Orvoslás Iskola munkatársa.

Forrás: AFP/Heiko Wolfraum


„Az alkohol fokozódó hozzáférhetősége is jelentős szerepet játszik, amint az is, hogy az alkoholmarketing gyakran specifikusan nőket, különösen fiatal nőket célzott meg" – folytatta a professzor. „Az egészségügyi szakembereknek segíteni kell a nagyközönségnek – férfiaknak és nőknek egyaránt – az alkoholfogyasztás egészségi kockázatainak megértésében és abban a felvilágosító munkában, hogyan csökkentsék az emberek ezeket a kockázatokat."