Vitaminokkal csökkenthetők a gyerekkori stressz későbbi káros hatásai

Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint a rövid időtartamú és korai életkorban történő étrendkiegészítők adagolása megakadályozza a csökkent tápanyagszint és a korai stressz kialakulását, amelynek káros hatása lehet a későbbi tanulásban és ronthatja a felnőttkori memóriát.
Vágólapra másolva!

A korai életszakaszban fellépő stresszről kimutatták, hogy károsítja a tanulási képességet és a memóriát a későbbi életszakaszokban, de az új kutatás, amely az online The FASEB Journal szaklapban jelent meg, arra utal, hogy a javított táplálkozás segít kiküszöbölni e stressz negatív hatásait.

A kutatók kísérleteikhez egereket használtak, és különösen az esszenciális mikrotápanyagokra – metionin, B6- és B12- vitamin és folsav – fókuszáltak, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, így az étellel kell bevinni ezeket.

Forrás: Thinkstock

Egereknél bevált a táplálékkiegészítés

Azt tapasztalták, hogy a korai életben fellépő stressz csökkenti e tápanyagok szintjét az egérkölykökben, de a táplálékkiegészítés megakadályozta a metioninszint csökkenését, és bizonyos mértékig megakadályozta a korai stressznek a tanulást és a memóriát érintő hosszú távú negatív hatásának kialakulását.

„A mai gyerekek a holnap jövői" – mondta Aniko Korosi, az Amszterdami Egyetem idegtudományi kutatásokkal foglalkozó Swammerdam intézetének munkatársa, a cikk társszerzője. „Reméljük, hogy ez a tanulmány hozzájárulhat új táplálkozási stratégiák kidolgozásához, amelyek megakadályozzák a stresszes gyerekkor későbbi káros mentális következményeinek kialakulását."