Kézi lélegzetelemző készülhet a cukorbetegség kimutatásához

diabétesz
Az egyes diabéteszben szenvedő betegeknél eddig kizárólag csak tűszúrással lehetett a szervezetbe juttatni az inzulint
Vágólapra másolva!
A kutatók már több éve dolgoznak olyan lélegzetelemző készülékeken, amelyekkel tűszúrás vagy más kellemetlen beavatkozás nélkül lehet diagnosztizálni különböző betegségeket. Most egy brit kutatócsoport munkája nyomán elérhető közelségbe került egy cukorbetegség kimutatására alkalmas lélegzetelemző megvalósítása.
Vágólapra másolva!

Sok tanulmány megállapította már, hogy a diabétesz fő jele a kilégzett levegőben a megnövekedett acetonszint. Nagy kihívást jelent azonban bármilyen anyag koncentrációjának egyszerű meghatározása a lélegzetben.

Nem egyszerű a pontos elemzés

A lélegzet a vegyületek összetett keverékét tartalmazza. Van benne többek közt vízgőz, szén-dioxid és metán, ami meghamisíthatja az elemzés eredményét. Tömegspektrométerrel természetesen könnyedén megoldható a probléma, de ez nem túl praktikus módja a gyors helyszíni elemzésnek. Robert Peverall és munkatársai az Oxfordi Egyetemen egy egyszerűbb módszer kidolgozását tűzték ki célul.

A kutatók egy kézi eszközt hoztak létre, amelyben olyan adszorbens polimer található, amely befogja a lélegzetben lévő acetont. A minta ezután egy üregbe kerül, ahol lézerrel állapítják meg a koncentrációját.

Az új eszköz jól teljesített a teszten

Egészséges alanyok lélegzetével tesztelték az eszközt különböző körülmények között, például egy éjszakai koplalás vagy testmozgás után, és összehasonlították az eredményeket a tömegspektrometriás értékekkel.

Az értékek között nagyon kicsi volt az eltérés és nagy koncentrációtartományt átfogott, beleértve azokat is, akiknél felmerült, hogy diagnosztizálatlan diabéteszük van, vagy gond van a vércukorszint szabályozásával. Az eszköz praktikusságát fokozza, hogy sokszor felhasználható, írták a kutatók az Analytical Chemistry folyóiratban megjelent cikkükben.