Több mint 20 millió életet mentett meg a kanyaróoltás e században

védőoltás
Vágólapra másolva!
A WHO legújabb jelentése szerint mintegy 20,3 millió halálesetet gátolt meg a kanyaróoltás 2000 és 2015 között. Ez hihetetlen népegészségügyi teljesítmény.
Vágólapra másolva!

A vakcinának hála az emberek zöme hajlamos elfelejteni, milyen veszélyes betegség is a kanyaró. Holott nem mindenki olyan szerencsés, mint a fejlett világ lakói.

Így becsülték meg a megmentett életek számát

A jelentésből az is kiderül, hogy minden egyes nap még mindig 400 gyerek hal meg a világon a kanyaró miatt. A WHO arra is rámutatott, hogy 2010 óta lelassult a globális immunizálási program.

A megmentett életek számát a tanulmány úgy becsülte meg, hogy összehasonlította a mostani halálesetek számát azokkal az értékekkel, amelyeket akkor mértek, mielőtt a WHO 2000-ben elkezdte a globális vakcinálás melletti kampányát.

Úgy számolták, hogy 2000 és 2015 között 75 százalékkal csökkent a bejelentett kanyaróesetek száma és 79 százalékkal csökkent a kanyaró okozta halálozások mennyisége.

Forrás: Thinkstock

Továbbra sem ülhetünk tétlenül

Minden haladás ellenére azonban még mindig sok tennivaló akad. A Kaliforniában és Németországban nemrég kitört járványok megmutatták, hogy a levegőben terjedő vírus még mindig ugyanolyan halálos, mint bármikor.

Arra, hogy milyen veszélyes lehet a kanyaró, emlékeztet az a tény, hogy 1954-ben, a vakcina felfedezése előtt a vírus olyan gyakori volt, hogy a kanyarófertőzésről úgy beszéltek, mint „annyira elkerülhetetlen, mint a halál és az adó”.

Nem is olyan régen, 1980-ban – a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni kombinált oltás (MMR) széles körű bevezetése előtt – 2,6 millió ember halt meg évente a kanyarótól.

Forrás: Dreamstime

A kanyaró még mindig nagyon sok áldozatot szed

Az oltás annyira sikeres volt, hogy valójában egész Amerikát nemrég kanyarómentesnek nyilvánították, az oltási kampányoknak hála. Európában kicsit rosszabb a helyzet. Különösen sok eset fordult elő 2015. szeptember 1. és 2016. augusztus 31 között Olaszországban (647), Romániában (554) és az Egyesült Királyságban (457), írja az ECDC októberi jelentése.

A világ kevésbé fejlettebb felén 134 200 gyerek halt meg a múlt évben a kanyaró miatt. A halálozások 75 százaléka a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Etiópiában, Indiában, Indonéziában, Nigériában és Pakisztánban fordult elő.

Ez arra mutat, hogy nem szabad lazítani a szigorú oltási protokollokon, és igyekezni kell minél több gyereket beoltani a világ többi részén is, mert a kanyarót nem győztük le, csak visszaszorítottuk.