Az alacsony társadalmi státusz károsíthatja az immunrendszert

szegénység
Vágólapra másolva!
Az alacsony társadalmi státusz úgy befolyásolhatja az immunrendszert, hogy az ember hajlamosabbá válik a szívbetegségre, a cukorbetegségre és a mentális egészségi problémákra - állapították meg az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói a Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban.
Vágólapra másolva!

Óriási a gazdagok és a szegények közötti életkilátási szakadék

A leggazdagabb és legszegényebb emberek várható élettartama közötti szakadék óriási: az Egyesült Államokban a nők esetében több mint tíz, a férfiak esetében tizenöt év - írta a BBC News

Forrás: AFP/Kena Betancur

.
Ennek részben az a magyarázata, hogy

a rosszabb anyagi körülmények között élő emberek nagyobb valószínűséggel folytatnak egészségtelen életmódot,

amibe beletartozik a dohányzás, a testmozgás hiánya és az egészségtelen gyorsételek fogyasztása.

Az alacsony társadalmi státusz hatással van a szervezetre

Az amerikai szakemberek legújabb tanulmánya azonban azt mutatja, hogy az alacsony társadalmi státusz önmagában hatással van az ember szervezetére. A kutatók 45, fogságban élő rhesus majmot vontak be a vizsgálatukba.

Rehsus majmoko Forrás: Wikimedia Commons

Az állatokat - amelyek mind nőstények voltak, semmilyen rokoni kapcsolatban nem álltak egymással és még soha nem is találkoztak - kilenc, ötfős csoportba osztották, de nem egyszerre, hanem alkalmanként adtak egy-egy újabb majmot a csoportokhoz.

Amikor egy-egy csoport új tagot kapott, az szinte mindig a társadalmi ranglétra legalján kötött ki

és a krónikus stressz jelei mutatkoztak nála, mivel társai kevesebbet kurkászták, viszont gyakrabban piszkálták.

A kirekesztés érzete növeli a betegségek kockázatát

A majmok vérmintáinak részletes elemzésekor a szakemberek mintegy 1600 különbséget mutattak ki az immunrendszer működésében szerepet játszó gének aktivitásában a társadalmi ranglétra tetején és az alján lévő állatok között.

Forrás: AFP/Jewel Samad

Az alacsony státuszú majmok immunrendszere túlságosan agresszívan működött, ez pedig olyan járulékos kárt okoz a szervezetben,

ami növeli a különböző betegségek kockázatát.

További vizsgálatok kimutatták, hogy az immunrendszer ilyen működése nem állandósult, hanem javítható és persze rontható is volt a társadalmi ranglétra megbolygatásával.

Romlik a szegények egészsége, ha nő a gazdagok vagyona

A rhesus majmok szigorú, ám az emberekénél jóval egyszerűbb hierarchiában élnek. A University College London munkatársaként dolgozó Graham Rook szerint azonban a mostani tanulmány azt mutatja, hogy ezek az eredmények az emberekre is érvényesek.A szakember olyan bizonyítékokat idézett, amelyek azt sugallják, hogy a társadalom alsó rétegeinek egészsége romlik, amikor a gazdagok vagyona tovább nő, még akkor is, ha ők maguk nem lesznek szegényebbek.

Forrás: AFP/Mark Ralston


- Ők azt gondolják, hogy a mi társadalmunk alsó rétegeiben élőknek van autójuk, van televíziójuk, tehát összehasonlítva például az indiaiakkal, nagyon is jól élnek. Ám valójában nagyon nem így áll a helyzet, ők ugyanis úgy érzik, hogy a rakás legalján vannak" - tette hozzá Rook.