Új felfedezés segíthet az elhízás elleni küzdelemben

Függőség, elhízás, ételfüggőség, kövérség
Vágólapra másolva!
Brit kutatók nagy zsírtartalmú, egy fermentálható szénhidrátot tartalmazó étrenden tartott egereket hasonlítottak össze normál étrendű egerekkel, és megvizsgálták a bevitt táplálék hasznosulását egy receptor jelenlétében és annak hiányában.
Vágólapra másolva!

Az eredmények azt mutatták, hogy az egy fermentálható szénhidrátot tartalmazó táplálékot tartalmazó étrenden tartott egerek védettek voltak az elhízás ellen. Ez a védelem azonban elveszett, ha az úgynevezett FFAR2 receptor hiányzott az állatokból.

Az egészséges élethez persze nem elég a tudomány - akarni is kell Forrás: AFP

Nemcsak az emészthetetlen szénhidrátok lehetnek jó hatásúak

„Az elhízás jelenleg az emberi egészséget veszélyeztető egyik legsúlyosabb globális fenyegetés, amelyet a genetikai háttér, az étrend és az életstílus határoz meg" mondta a kutatást vezető Gavin Bewick (King's College London).

„Azt már tudjuk, hogy

de ebben a tanulmányban először mutattuk be az FFAR2 receptor létfontosságú szerepét abban, hogy lehetővé teszi egyes specifikus étrendi alkotórészek számára, hogy azok csökkentsék a táplálékbevitelt és védjenek az elhízás ellen."

Keresik az emberi alkalmazási lehetőséget

„Ezzel a felfedezéssel nekiláthatunk keresni, hogyan tudjuk felhasználni az étrendet vagy a gyógyszerészeti készítményeket a bél sejtszintű felépítésének a megváltoztatására abból a célból, hogy ily módon kezeljünk egy sor rendellenességet" – tette hozzá Bewick.

„Ez nagy lépés az étrend és az étvágyszabályozás megértése felé" – mondta Gary Frost, a cikk társszerzője. „Számunkra most az a kihívás, hogy lefordítsuk az eredményeket az embereknél alkalmazható gyakorlati megvalósításra."