Újabb kábítószerről derült ki gyógyhatás

pszilocibin
Pszilocibin tabletta
Vágólapra másolva!
Természetesen senki nem vitatja, hogy az egészséges emberek kábítószer-fogyasztása rengeteg káros hatással jár, és ezért kerülendő és sok helyen illegális. Akadnak azonban olyan esetek, amikor több jótékony hatása van egyes kábítószereknek, mint káros. Ilyenek például az előrehaladott rákbetegségek, amelyekben korábban a marihuána most pedig a varázsgomba jótékony hatását igazolták.
Vágólapra másolva!

Ha pszichológiai tanácsadással kombinálják, akkor a pszichedelikus hatású gombákban található tudatmódosító anyag egyetlen adagja akár hónapokra szólóan is jelentősen csökkenti a rákbetegek nyugtalanságát és depresszióját, állapították meg a New York-i Egyetem Lagone Orvosi Központjának kutatói.

Egy adag pszilocibin fél évig is hathat

A Journal of Psychopharmacology folyóirat online kiadványában megjelent tanulmány szerint a pszilocibin nevű hallucinogén drog – amelynek alkalmazásához különleges engedély kell, mivel tiltott anyag – gyorsan enyhítette a rákbetegek levertségét és nyugtalanságát, majd több mint hat hónapon át tartott ez az állapot a tanulmányban részt vevő 29 beteg 80 százalékánál.

A NYU Lagone vezette tanulmány egyszerre jelent meg a Johns Hopkins hasonló tanulmányával. A tanulmányok eredményeihez 11 szerkesztőségi cikket fűztek vezető pszichiáterek, függőségi szakértők és a palliatív gondozásban részt vevő szakemberek.

Pszilocibin tabletta Forrás: NYU Langone Medical Center

Visszaszoríthatja az öngyilkosságokat

„Amennyiben a nagyobb klinikai kipróbálások is sikeresnek bizonyulnak, akkor végeredményben egy biztonságos, hatékony és olcsó gyógyszerhez jutunk – amelyet szigorú ellenőrzés mellett lehet terjeszteni – a rákbetegek levertségének és elkeseredettségének enyhítésére, amely magas öngyilkossági arányhoz vezet e betegek körében" – mondta Stephen Ross, a NYU Lagone pszichiátriai osztályának orvosa, a tanulmány vezetője.

Jeffrey Guss, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a pszilocibint már évtizedek óta tanulmányozzák és meghatározták a biztonsági profilját. A tanulmányban résztvevő betegek egyike sem tapasztalt súlyosabb mellékhatásokat, például olyat, ami miatt kórházi kezelésre szorult volna vagy más súlyos mentális egészségi problémát.